Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Το γλυπτό "Ήπειρος" στην Αθήνα

Στον πεζόδρομο της Τοσίτσα, πλάι στο κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, βρίσκεται ένα από τα πλέον βανδαλισμένα υπαίθρια γλυπτά της πόλης των Αθηνών. Πρόκειται για το γλυπτό "Ήπειρος" του γλύπτη Κώστα Σεφερλή

Το έργο είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο και εδράζεται πάνω σε επίσης μαρμάρινο, ορθογώνιο βάθρο. Αναπαριστά μια νεαρή γυναίκα η οποία βρίσκεται ξαπλωμένη κάτω με τα χέρια δεμένα πίσω και το κεφάλι της ψηλά. Ο συμβολισμός αναφέρεται στη Βόρειο Ήπειρο η οποία δεν συμπεριλήφθηκε στα σύνορα του νεότερου ελληνικού κράτους ούτε μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους ούτε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η στάση της κεφαλής συμβολίζει το ότι παρά τα όποια δεινά της σκλαβιάς, ο Βορειοηπειρωτικός ελληνισμός συνεχίζει να κρατά υψηλό το φρόνημα του. 

Όπως προανέφερα, το μνημείο είναι ίσως το πιο βανδαλισμένο στην πόλη της Αθήνας. Όταν το επισκέφτηκα για να το φωτογραφίσω στα τέλη του Φλεβάρη του 2015, βρισκόταν σε τόσο άθλια κατάσταση που δεν μπορούσα να διακρίνω τις επιγραφές. Μια από αυτές ευτυχώς μας διασώζει η Ζέτα Αντωνοπούλου (βλ. πηγές):

ΕΠΟΙΗΣΕ ΚΑΙ ΕΧΑΡΙΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΚΩΣΤ. ΣΕΦΕΡΛΗΣ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΣ
1951

Σύμφωνα πάλι με την Ζέτα Αντωνοπούλου, τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν τον Φλεβάρη του 1953. Τούτο το μνημείο που μνημονεύει και τιμά την Ήπειρο τοποθετήθηκε βεβαίως σκοπίμως πλάι στο Πολυτεχνείο το οποίο υπήρξε ευεργέτημα Ηπειρωτών πατριωτών.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  • Τα γλυπτά της Αθήνα: Υπαίθρια Γλυπτική 1834 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.