Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Η προτομή του Ζαβιτσιάνου Κωνσταντίνου στην Κέρκυρα

Ο Κωνσταντίνος Ζαβιτσιάνος ήταν Κερκυραίος νομικός και πολιτικός. Γεννήθηκε στο νησί των Φαιάκων το έτος 1878. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα, την Ιταλία και την Γαλλία. Γρήγορα τον κέρδισε η πολιτική. Εξελέγη βουλευτής έξι φορές: δυο το 1910, το 1912, το 1915, το 1923 και το 1928. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (από τις 3 Αυγούστου 1915 έως της 21 Οκτωβρίου του ίδιου έτους). Το 1928 διετέλεσε υπουργός των Εσωτερικών. Πέθανε το έτος 1951.

Η προτομή του βρίσκεται  στην πλατεία της Σπηλιάς δίπλα στο ξενοδοχείο "Κωνσταντινούπολις" και πολύ κοντά στο νέο φρούριο στην πόλη της Κέρκυρας. Το έργο δημιούργησε ο γλύπτης Αχιλλέας Απέργης. Είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο. Ο Ζαβιτσιάνος αποδίδεται σε μέση ηλικία.  Φοράει σακάκι, γιλέκο και παπιγιόν ενώ έχει κοντά, ίσια μαλλιά και μεγάλο μέτωπο. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΚΩΝΣΤ.
ΖΑΒΙΤΣΙΑΝΟΣ

Στα πλαϊνά της προτομής αναγράφεται η υπογραφή του γλύπτη:

Α. ΑΠΕΡΓΗΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.