Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ο ανδριάντας του Γκίλφορδ (Frederick North, 5th Earl of Guilford) στην Κέρκυρα

Ο Φρέντερικ Γκίλφορδ (η πλήρης επωνυμία του στα αγγλικά ήταν Frederick North, 5th Earl of Guilford) γεννήθηκε το 1766 και πέθανε το 1827. Ήταν Βρετανός πολιτικός και διπλωμάτης, επί σειρά ετών διοικητής της βρετανικής Κεΰλάνης (1798 - 1805). Με την ελληνική ιστορία συνδέεται μέσω του ιόνιου νησιού της Κέρκυρας αφού ήταν αυτός που το 1824 (όταν τα Επτάνησα βρισκόντουσαν υπό Βρετανική Κατοχή) ίδρυσε την Ιόνιο Ακαδημία με έδρα το νησί των Φαιάκων. 

Ο ανδριάντας του βρίσκεται στο Μποσκέτο, ακριβώς μπροστά από το παλαιό φρούριο της Κέρκυρας και λίγα μέτρα παραπέρα από το κτίριο της Ιόνιας Ακαδημίας. Είναι κατασκευασμένος από μάρμαρο και δημιουργός του υπήρξε ο γλύπτης Κοσμάς Απέργης.  Ο Γκίλφορδ αποδίδεται καθιστός, πάνω σε καρέκλα που μοιάζει με θρόνο. Φοράει τήβεννο έχοντας το δεξί του πόδι προτεταμένο και κρατώντας ένα βιβλίο στο αριστερό του χέρι. Το δεξί του χέρι βρίσκεται σε ορθή γωνία κρατώντας το μπράτσο της καρέκλας. Πάνω στην πρόσοψη της βάσης είναι χαραγμένο το όνομα:

ΓΚΙΛΦΟΡΔ

Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΠΡΥΤΑΝΕΥΟΝΤΟΣ
ΕΝ ΤΩι ΕΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩι
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Γ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ 
ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΩΝ Δ ΕΛΛΗΝΩΝ
Κ. ΑΠΕΡΓΗΣ ΕΠΟΙΕΙ
ΑΩΠΓ

Στην παραπάνω επιγραφή βλέπουμε ότι διασώζονται τα ονόματα του χορηγού (ο ελληνικός λαός) και του γλύπτη (όπως προανέφερα ο Κοσμάς Απέργης) καθώς και η χρονολογία κατασκευής του έργου (1883). 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.