Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Η προτομή του Ανδρέα Εμπειρίκου στην χώρα της Άνδρου

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος γεννήθηκε στη Βραΐλα της Ρουμανίας το 1901. Υπήρξε γόνος της γνωστής Ανδριώτικης οικογένειας των Εμπειρίκων. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο King's College του Λονδίνου ενώ στο πέρασμα του από το Παρίσι μυήθηκε στον υπερρεαλισμό και την ψυχανάλυση. Γνωστότερος στο ευρύ κοινό είναι κυρίως για τα ποιήματα και τα πεζογραφήματα του μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Μέγας Ανατολικός.

Η προτομή του είναι τοποθετημένη μπροστά από το Εμπειρίκειο Γηροκομείο στη πλατεία Βασίλη Γουλανδρή της Άνδρου. Είναι ορειχάλκινη και κατασκευάστηκε το 2001 από τον γλύπτη Γιώργο Νικολαΐδη. Χορηγός του έργο υπήρξε η Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων. Ο Εμπειρίκος αποδίδεται σε νεαρή ηλικία. Έχει κοντά, πυκνά μαλλιά, μουστάκι και μούσι στο πηγούνι ενώ φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια: 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ
1901 - 1975

ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ 
ΚΑΙ 
ΕΠΙΤΡΟΦΕΥΣ

Στη δεξιά πλευρά του βάθρου είναι χαραγμένο το όνομα του γλύπτη και το έτος κατασκευής:

ΕΠΟΙΕΙ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
2001

Στην έτερη πλαϊνή πλευρά του βάθρου είναι χαραγμένη η επωνυμία του χορηγού:

ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΑΝΔΡΙΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Τέλος, την υπογραφή του γλύπτη καθώς και το έτος κατασκευής εντοπίζουμε εγχάρακτα πάνω στο έργο:

Γ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
Γ.Ν. 001

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.