Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Η προτομή του Αντώνιου Καμπάνη στην χώρα της Άνδρου

Στην κεντρική πλατεία της Χώρας της Άνδρου που φέρει την επωνυμία "Πλατεία Βασίλειου Γουλανδρή" βρίσκεται τοποθετημένη μεταξύ των άλλων η προτομή του Αντώνιου Καμπάνη.

Ο Αντώνιος Καμπάνης υπήρξε Συνταγματάρχης του ελληνικού στρατού ο οποίος έπεσε στη μάχη του Κιλκίς - Λαχανά στις 21 Ιουνίου 1913 κατά τη διάρκεια του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου. Ο Καμπάνης γεννήθηκε το 1857 στο Κόρθι της Άνδρου. Κατά τη διάρκεια της μάχης Κιλκίς - Λαχανά ήταν ο διοικητής του 8ου Συντάγματος Πεζικού της 4ης Μεραρχίας. Το 1995 το χωριό Βάλτος του νομού Κιλκίς μετονομάστηκε σε Καμπάνης προς τιμήν του Ανδριώτη αξιωματικού.

Η προτομή τοποθετήθηκε το 1967 με χορηγό την Ένωση Ανδρίων των Αθηνών. Το έργο είναι ανυπόγραφο μπορούμε όμως να υποθέσουμε πως δημιουργός του είναι ο γλύπτης Ευάγγελος Φιλιππότης διότι αυτός δημιούργησε την προτομή του Δημήτριου Πασχάλη η οποία βρίσκεται στην άλλη πλευρά της πλατείας και τοποθετήθηκε το ίδιο έτος με τον ίδιο χορηγό. Ο Καμπάνης αποδίδεται με στρατιωτική στολή. Είναι μέσης ηλικίας, έχει φαλάκρα, μεγάλο μουστάκι και μούσι στο πηγούνι. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ
ΑΝΤ. ΚΑΜΠΑΝΗΣ
ΈΠΕΣΕΝ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ
ΕΙΣ ΚΙΛΚΙΣ ΤΗ 21-6-2013

Στην πίσω πλευρά του βάθρου υπάρχει πανομοιότυπη επιγραφή με αυτή που συναντούμε και στην προτομή του Δημήτριου Πασχάλη:

Η ΕΝΩΣΙΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ
ΑΝΔΡΙΩΝ ΕΠΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
ΜΙΧΑΗΛ ΤΡΙΚΟΓΛΟΥ
ΤΙΜΩΣΑ ΤΟΝ ΆΝΔΡΑ ΠΡΟ-
ΣΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗΝ 
ΤΑΥΤΗΝ ΤΗ ΠΟΛΕΙ ΑΝΔΡΟΥ
ΕΝ ΈΤΕΙ 1967

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.