Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

O ναός του αγίου Γεωργίου στην Ασβεστόπετρα της Εορδαίας

Στη κεντρική πλατεία του οικισμού της Ασβεστόπετρας είναι χτισμένος ο ναός του αγίου Γεωργίου. Το κτίσμα το οποίο στέκει στις μέρες μας θεμελιώθηκε στις 18 Αυγούστου του 1996 και εγκαινιάσθηκε στις 9 Νοεμβρίου του 2000 από τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητο.

Πρόκειται για ένα ναό μεγάλων διαστάσεων ο οποίος ανήκει στην αρχιτεκτονική κατηγορία του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Χωρίζεται σε δυο τμήματα: το πάνω μέρος είναι αφιερωμένο στη μνήμη του αγίου Γεωργίου ενώ στο κάτω μέρος λειτουργεί παρεκκλήσι το οποίο τιμά τη μνήμη του αγίου Νεκταρίου. Τα δυο καμπαναριά βρίσκονται εντοιχισμένα δεξιά και αριστερά της πρόσοψης του ναού. Η κεντρική είσοδος του δεύτερου πατώματος είναι υπερυψωμένη και σε αυτή οδηγούν δυο κλίμακες δεκαεπτά σκαλοπατιών η καθεμία.  Από μπροστά της υπάρχει σκέπαστρο καλυμμένο με κεραμίδια. Περιμετρικά της κεντρικής θύρας του πρώτου πατώματος αναγράφονται τα λόγια:

ΙΕΡΟ ΠΑΡΕΚΛΗCION AΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

Στη πρόσοψη του ναού, ακριβώς στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερου πατώματος υπάρχει εντοιχισμένη αγιογραφία η οποία αναπαριστά τον άγιο Γεώργιο. Δεξιά και αριστερά της αγιογραφίας υπάρχουν δυο ανάγλυφοι, μεταλλικοί δικέφαλοι αετοί.  Υπάρχει μια ακόμη είσοδος στη νότια πλευρά του ναού. Είναι και αυτή της ίδιας τεχνοτροπίας με την προηγούμενη: υπερυψωμένη, με στέγαστρο και σε αυτήν οδηγεί μια κλίμακα δέκα σκαλοπατιών. Υπάρχει επίσης ένα ακόμα παρεκκλήσι χτισμένο μερικά μέτρα νοτιοανατολικά του ναού.
Πάνω στο νότιο καμπαναριό υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ
ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΘΕΜΕΛΙΩΘΗ ΤΗΝ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1996
ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗ ΤΗΝ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2000
ΥΠΟ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Κ.Κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

2 σχόλια:

  1. το 1952 χτίστηκε ο προηγούμενος Ναός του Αγίου Γεωργίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. K. Βαβούρα,

      σας ευχαριστώ και γι' αυτό όσο και για τα υπόλοιπα σχόλια σας αναφορικά με τα μνημεία της Ασβεστόπετρας...!!!

      Διαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.