Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Ο ναός του αγίου Δημητρίου στο Καρυοχώρι της Εορδαίας

Ο ναός του αγίου Δημητρίου είναι ο κεντρικός ορθόδοξος ενοριακός ναός του Καρυοχωρίου. Βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, βόρεια από την κεντρική πλατεία και ακριβώς δίπλα (δυτικά) από το Δημοτικό σχολείο.

Ο ναός χτίστηκε μεταξύ των ετών 1971 και 1973. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό ρυθμό του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Ο τρούλος είναι καλυμμένος με κεραμίδια και στην κορυφή του υπάρχει έξεργος μεταλλικός σταυρός. Στη νότια πλευρά υπάρχουν τέσσερα παράθυρα και δύο θύρες, μια μεγάλη κεντρική και μια μικρότερη η οποία βρίσκεται προς το πίσω μέρος του ναού. Πάνω από τη κεντρική θύρα της νότιας πλευράς υπάρχει ψηφιδωτό που απεικονίζει τον άγιο Δημήτριο. Στη κάτω δεξιά πλευρά του ψηφιδωτού υπάρχει η υπογραφή του δημιουργού και το έτος της κατασκευής:

Θ. ΜΠΟΓΟΙΤΣΗΣ 04΄

Στο πίσω μέρος υπάρχουν πέντε παράθυρα και πάνω από το κεντρικό είναι σχηματισμένος με πέτρες ένας σταυρός περιμετρικά του οποίου υπάρχουν οι παρακάτω επιγραφές:

ΙΣ ΧΡ ΝΙ ΚΑ

Η κεντρική είσοδος του ναού βρίσκεται στη δυτική πλευρά. Υπάρχουν τρεις μεγάλες ξύλινες θύρες οι οποίες χωρίζονται μεταξύ τους με τσιμεντένιους κίονες. Πάνω από τις πόρτες υπάρχουν γυάλινα παράθυρα: στο κεντρικό παράθυρο απεικονίζονται δύο παγώνια το ένα αντικριστά στο άλλο και στα υπόλοιπα υπάρχει φυτική διακόσμηση. Στην κεντρική θύρα οδηγεί κλίμακα δεκατριών σκαλοπατιών. Το σύνολο του οικοδομήματος είναι καλυμμένο με επεξεργασμένη πέτρα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο επίσης επενδυμένος με επεξεργασμένη πέτρα, τσιμεντένιος περίβολος του ναού. Από την πλευρά της κύριας εισόδου, υπάρχουν εντοιχισμένα πέντε ψηφιδωτά όμορφης τεχνοτροπίας. Στο πρώτο απεικονίζεται ένα παγώνι, στο δεύτερο φυτική διακόσμηση, στο τρίτο ένας σταυρός με την περιμετρική επιγραφή ΙC XC NI KA, στο τέταρτο τρεις χριστιανικοί σταυροί μέσα σε κύκλους ενώ στο τελευταίο απεικονίζεται ο θυρεός του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης με την περιμετρική επιγραφή:

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟC ΠΑΤΡΙΑΡΧΗC ΚΩΝCΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩC

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.