Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Ο ναός του αγίου Νεκταρίου στο Ανατολικό της Εορδαίας

O ναός του αγίου Νεκταρίου βρίσκεται στη νότια πλευρά του οικισμού του Ανατολικού, πάνω στο δρόμο που οδηγεί στον άγιο Χριστόφορο και πλάι στις εργατικές κατοικίες.

Πρόκειται για έναν μικρό ναό ρυθμού βασιλικής. Το σύνολο της σκεπής είναι καλυμμένο με κεραμίδια ενώ στη νότια πλευρά υπάρχει στέγαστρο το οποίο στηρίζεται σε τέσσερα ξύλινα δοκάρια. Πάνω στη σκεπή υπάρχει έξεργος μεταλλικός σταυρός ενώ στην πίσω πλευρά υπάρχει μαρμάρινη πλάκα με όμορφα σκαλισμένα ανάγλυφα τα οποία αναπαριστούν άνθη και στην οποία είναι χαραγμένο το όνομα του αγίου στον οποίο είναι αφιερωμένος ο ναός:

ΆΓΙΟΣ ΝΕΚΤΆΡΙΟΣ

Το καμπαναριό είναι έξεργο και βρίσκεται στη νότια πλευρά του περίβολου του ναού. Πρόκειται για πέτρινη κατασκευή ύψους περίπου δύο μέτρων. Στην κορυφή του υπάρχει έξεργος μεταλλικός σταυρός, ενώ από κάτω ακολουθεί μια τοξοειδής κατασκευή στην πρόσοψη της οποίας υπάρχει ζωγραφισμένη φυτική διακόσμηση. Οι δύο βάσεις του τόξου περιστοιχίζονται από μάρμαρο πάνω στο οποίο υπάρχουν ανάγλυφοι σταυροί και χαραγμένα τα αντίστοιχα λόγια:

ΆΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
2012
ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ
ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ
ΣΙΔΕΡΙΔΗ

Το καμπαναριό τοποθετήθηκε το 2012 αλλά ο ναός είναι κατά πολύ προγενέστερος. Το 2002 η Παρθένα Τσοκτουρίδου αναφέρει στο βιβλίο της «Η προγονική ιστορία του Δήμο Βερμίου» πως  ο ναός κτίστηκε με χορηγία του ζεύγους Αθανασίου και Κωνσταντίνας Μπέτσιου. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.