H πλατεία Μαραθώνος στην πόλη της Φλώρινας βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, διακόσια είκοσι μέτρα σε ευθεία γραμμή δυτικώς του κτιρίου που στεγάζει τις υπηρεσίες τις Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία). Σε αυτήν την κυκλική πλατεία από το 2015 βρίσκεται το μνημείο υπέρ των Ρώσων στρατιωτών οι οποίοι πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ειδικότερα των Ρώσων οι οποίοι έπεσαν την ίδια περίοδο στη μάχη της Φλώρινας.
Το έργο αποτελείται από δυο στοιχεία. Το πρώτο στοιχείο είναι ένας ορειχάλκινος ανδριάντας φυσικού μεγέθους ο οποίος αναπαριστά έναν Ρώσο στρατιώτη ντυμένο με την πολεμική εξάρτηση της εποχής του ΑΠΠ. Έχει μουστάκι και πυκνά, σπαστά μαλλιά. Στο δεξί του χέρι κρατάει το όπλο στο οποίο είναι περασμένη η ξιφολόγχη και στο αριστερό κρατάει το στρατιωτικό του πηλήκιο. Το δεξί του πόδι είναι ελαφρώς προτεταμένο.
Το δεύτερο στοιχείο είναι το τσιμεντένιο βάθρο πάνω στο οποίο εδράζεται ο ανδριάντας. Στην πρόσοψη του είναι χαραγμένα τα λόγια:
ΣΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΟΥ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ
ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1916
Το βάθρο πίσω από τον ανδριάντα μετασχηματίζεται σε στήλη ύψους περίπου δύο μέτρων και πενήντα εκατοστών. Στην κορυφή της στήλης υπάρχει ορειχάλκινος, εντοιχισμένος ανάγλυφος δικέφαλος αετός - σύμβολο της τσαρικής Ρωσίας και από κάτω χιαστί ένα φύλλο δάφνης και ένας ξίφος (επίσης ανάγλυφα και ορειχάλκινα). Από κάτω υπάρχει ένας σταυρός και χαραγμένα τα προαναφερθέντα λόγια στη ρωσική γλώσσα.
Στο πίσω μέρος της στήλης είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια τα οποία μας πληροφορούν για το όνομα του γλύπτη, την ημερομηνία της τοποθέτησης και τους χορηγούς του έργου:
ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΕΠΙ
ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΙ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ
ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑΛΕΞΕΙ ΠΟΠΟΒ
ΓΛΥΠΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΚΩΤΗΣ
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015
ΧΟΡΗΓΟΙ
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΕΡΕΓΚΟΥΝΤΑ
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΊΔΡΥΜΑ
ΤΟΥ Ι.Ι. ΣΑΒΒΙΔΗ
MOUZENIDIS GROUP
ΙΟΥΛΙΑ ΓΑΒΡΙΛΟΒΑ "ΡΩΣΙΚΟ ΣΠΙΤΙ"
ΊΔΡΥΜΑ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ
ΟΜΟΛΟΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
BELEON TOURS
LEX SISTEMS
AMBOTIS GROUP
BANTIM KAΡΠ
Όπως διαβάζουμε στην επιγραφή το έργο κατασκευάστηκε από την γλύπτη Γιώργο Κικώτη και τοποθετήθηκε τον Δεκέμβρη του 2015.
Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.