Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ναός της Αγίας Θαλασσινής στην Άνδρο

Στο βόρειο τμήμα του μεσαιωνικού οικισμού του Κάστρου στην χώρα της Άνδρου και πάνω σε βράχο ο οποίος εισέρχεται μέσα στη θάλασσα βρίσκεται ένας από τους χαρακτηριστικότερους ναούς ολόκληρου του Αιγαίου Πελάγους, ο ναός της Παναγίας Θαλασσινής ή όπως είναι γνωστότερος στους ντόπιους, η αγία Θαλασσινή.

Μαζί με τον άγιο Νικόλαο, η Παναγία η Θαλασσινή θεωρείται προστάτιδα των ναυτικών αλλά και των ταξιδιωτών οι οποίοι ταξιδεύουν στις θάλασσες. Το μέρος όπου χτίστηκε ο ναός δεν είναι τυχαίο:
για εκατοντάδες χρόνια αποτελούσε την είσοδο του λιμανιού της Άνδρου πριν αυτό μεταφερθεί στο Γαύριο, στη δυτική πλευρά του νησιού. Χτίστηκε προκειμένου να προστατεύει τους Ανδριώτες ναυτικούς και ταξιδευτές της θάλασσας. 

Πρόκειται για μια μονόκλιτη βασιλική μικρού μεγέθους. Όπως προείπα, είναι χτισμένη πάνω σε βράχο σε ύψους περίπου τριών μέτρων πάνω από την στάθμη της θάλασσας. Η κεντρική της θύρα είναι ξύλινη και βρίσκεται στη νότια πλευρά της. Σε αυτήν οδηγεί μια μεγάλη κλίμακα λαξευμένη πάνω στον βράχο, είκοσι και πέντε σκαλοπατιών. Περιμετρικά υπάρχει πέτρινος περίβολος που προστατεύει τους επισκέπτες από ενδεχόμενη πτώση. Πλάι στην κεντρική θύρα υπάρχει μεταλλική καμπάνα, άξια μνημόνευσης, διότι φέρει ανάγλυφη αναπαράσταση του εσταυρωμένου Χριστού και από κάτω την επιγραφή:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ
ΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ
Λ Κ 

Στον εξωτερικό τοίχο του ναού υπάρχουν εντοιχισμένες δύο μαρμάρινες πλάκες οι οποίες αναφέρονται σε εργασίες αναπαλαίωσης και αναστήλωσης:

ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗΣ
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΑΠΑΝΑΙ
ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ
ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ
ΜΝΗΜΗ ΠΑΝΤΕΛΗ Π. ΚΑΡΑΔΟΝΤΗ

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΤΗΚΕ
ΤΟ 2009
ΜΕ ΔΑΠΑΝΕΣ
ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΙ ΈΛΛΗΣ 
ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Ο ναός της αγίας Θαλασσινής είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Άνδρου και πολλοί τον επιλέγουν προκειμένου να τελέσουν σε αυτόν τον γάμο τους.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.