Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ναός της Παναγίας Θεοσκέπαστης στην Άνδρο

Ο ναός της Παναγίας της Θεοσκέπαστης βρίσκεται στη νότια πλευρά του μεσαιωνικού οικισμού του Κάστρου, στην Χώρα της Άνδρου σχεδόν δίπλα στην παραλία που φέρει την ονομασία Παραπόρτι. 

Την ονομασία της (Θεοσκέπαστη) σύμφωνα με τον θρύλο την οφείλει στο πλήρωμα ενός εμπορικού καραβιού το οποίο ήταν φορτωμένο με ξυλεία και βρέθηκε σε δεινή θαλασσοταραχή. Σώθηκαν και αποφάσισαν να χαρίσουν το φορτίο του καραβιού στο ναό προκειμένου να δημιουργηθεί η στέγη του. Έτσι πήρε την ονομασία "Θεοσκέπαστη". Η εικόνα της θεωρείται θαυματουργή και εορτάζεται με κάθε επισημότητα. Είναι η πολιούχος και προστάτιδα του νησιού δεν αποτελεί όμως έδρα της Μητρόπολης (καθεδρικός ναός είναι ο άγιος Γεώργιος).

Ο πρώτος ναός χτίστηκε το 1555, όταν η Λατινική κυριαρχία παραχωρούσε σταδιακά τη θέση της στους Οθωμανούς και η αριστοκρατία της στρεφόταν προς την Ορθοδοξία. Σύμφωνα με την ενημερωτική πινακίδα που βρίσκεται εντοιχισμένη στο εξωτερικό του ναού, το πρώτο κτίσμα κατεδαφίζεται - άγνωστο για ποιο λόγο - και στη θέση του οικοδομείται το 1807 η ογκώδης τρίκλιτη βασιλική την οποία συναντούμε στις μέρες μας. Τα δυο κωδωνοστάσια τα οποία βρίσκονται αριστερά και δεξιά της πρόσοψης τοποθετήθηκαν αργότερα. Πάνω από την ξύλινη κεντρική θύρα υπάρχει μαρμάρινο αέτωμα στο μέσο του οποίου αναπαρίσταται ανάγλυφα η Παναγία με την Χριστό στην αγκαλιά της. Δεξιά και αριστερά της πόρτας υπάρχουν εντοιχισμένοι μαρμάρινοι κίονες  με κιονόκρανα μικτού ρυθμού. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.