Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ναός του αγίου Ανδρέα των Λατίνων στην Άνδρο

Ο ναός του αγίου Ανδρέα των Λατίνων βρίσκεται στη συνοικία του Κάστρου, στη Χώρα της Άνδρου. Ο ναός στις μέρες μας μοιάζει στριμωγμένος μέσα στα στενά σοκάκια του Κάστρου. Ο επισκέπτης τον εντοπίζει κατηφορίζοντας από την πλατεία Καΐρη προς το Κάστρο μέσω της κεντρικής οδού (Εμπειρίκου). Βρίσκεται ακριβώς στη συμβολή των οδών (καλντεριμιών ουσιαστικά) Εμπειρίκου και αγίου Ανδρέα σαράντα μέτρα δυτικά από την πλατεία Καΐρη.

Από το όνομα ο περιηγητής εύκολα συμπεραίνει πως πρόκειται για μια καθολική εκκλησία. Αποτέλεσε τον κεντρικό καθεδρικό ναό των Καθολικών αμέσως μετά την εγκατάσταση τους στο νησί (το 1207). Κατά τη διάρκεια των αιώνων πέρασε από πολλές τρικυμίες, κάποια από τα μέρη του κατέρρευσαν κατόρθωσε ωστόσο να φτάσει μέχρι τις μέρες μας. Το σημερινό κτίριο είναι πέτρινο και αποτελεί αναπαλαίωση του 1906 η οποία πραγματοποιήθηκε με δαπάνες του Α.Κ. Εμπειρίκου. Πρόκειται για μια ουσιαστικά τρίκλιτη βασιλική ωστόσο το αριστερό κλίτος έχει κτιστεί και λειτουργούν μόνο τα άλλα δύο. 

Στην πρόσοψη του ναού υπάρχουν δυο εντοιχισμένες πλάκες, μια στα ελληνικά και άλλη μια στα λατινικά. Αναγράφουν τα παρακάτω λόγια:

ΑΝΕΚΑΙΝΙΣΘΗ
ΔΑΠΑΝΑΙΣ
Α.Κ. ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ
1906

DOMV HAC IAM DIV
PENITVUS DESTRVCTAM
IOAN BAPTA CRISPI NA
XIEN VIC APLIC HVIVS
ECCLAE ANDR SVMPTI 
BVS S CONG NECNON
SVIS REAEDIFICARE AT
QUE IN MELIORE FOR
MA RESTITVERE CVRA
VIT
ANO DNI MDCCXLIX

Η πλάκα μνημονεύει την ανακαίνιση του ναού το έτος 1749 από τον Λατίνο επίσκοπο Crispi. Στις μέρες μας ο ναός παραμείνει ενεργός εξυπηρετώντας τις θρησκευτικές ανάγκες των λιγοστών Καθολικών κατοίκων του νησιού. Στην γιορτή του αγίου Ανδρέα ωστόσο, εκκλησιάζονται και αρκετοί Ορθόδοξοι. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.