Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Το μνημείο του Θεόφιλου Καΐρη στο Δημοτικό Σχολείο της Άνδρου

To Δημοτικό σχολείο της Άνδρου είναι ένα μακρόστενο, ορθογώνιο κτίριο ενός επιπέδου το οποίο βρίσκεται τριάντα μέτρα νοτίως του ορθόδοξου ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στον περίβολο του σχολείου υπάρχει μνημείο προς τιμήν του μεγάλου Ανδριώτη στοχαστή Θεόφιλου Καΐρη.

Το μνημείο αποτελείται από μια μαρμάρινη ορθογώνια στήλη η οποία εδράζεται πάνω σε τσιμεντένιο βάθρο επενδυμένο με επεξεργασμένες πέτρες. Στην πρόσοψη της στήλης υπάρχει η ανάγλυφη μορφή του τιμώμενου προσώπου ο οποίος αποδίδεται σε μεγάλη ηλικία με γερασμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και πυκνή γενειάδα. Δεξιά και αριστερά του προσώπου αναγράφονται τα λόγια:

ΘΕΟΦΙΛΟΣ
ΚΑΪΡΗΣ

Κάτω από την ανάγλυφη προτομή είναι χαραγμένα τα λόγια του ποιητή Κωστή Παλαμά, απόσπασμα από το ποίημα του "Στον Θεόφιλο Καΐρη":

ΑΓΝΟΤΕΡΗ ΜΙΑ ΠΙΣΤΙ Σ' ΑΝΥΨΏΝΕΙ 
ΌΠΟΥ ΑΣΚΛΑΒΩΤΗ Η ΣΚΕΨΙ ΑΠΟΘΕΩΝΕΙ 
                                                   Κ. ΠΑΛΑΜΑΣ

Στο κάτω αριστερό μέρος της ανάγλυφης προτομής υπάρχει μια επιγραφή η οποία δυστυχώς έχει ξεθωριάσει με το πέρασμα του χρόνου. Αναφέρεται στον χορηγό του έργου αφού η πρώτη λέξη είναι "δωρεά" ενώ το ονοματεπώνυμο από κάτω είναι τελείως δυσδιάκριτο. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

2 σχόλια:

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.