Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Οι προτομές των Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άνδρου

Οι προτομές του ζευγαριού Ελίζας και Βασίλη Γουλανδρή βρίσκονται ακριβώς στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Άνδρου, στην κεντρική πλατεία, ενός κτιρίου του οποίου το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή υπήρξε ο κύριος χορηγός.

Πρόκειται για δυο ξεχωριστές προτομές οι οποίες εδράζονται πάνω σε δυο τσιμεντένια βάθρα τα οποία ενώνονται στην μέση μεταξύ τους. Η Ελίζα Γουλανδρή αναπαρίσταται σε μέση ηλικία έχοντας τα μαλλιά της πιασμένα στο πίσω μέρος της κεφαλής και φορώντας κολιέ στον λαιμό. Στο βάθρο της προτομής της αναγράφονται τα λόγια:

ΕΛΙΖΑ Β.
ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Ο Βασίλης Γουλανδρής αναπαρίσταται και αυτός σε μέση ηλικία έχοντας φαλάκρα με ελάχιστα μαλλιά στα πλαϊνά της κεφαλής. Στο βάθρο κάτω από την προτομή του υπάρχουν εγχάρακτα τα λόγια:

ΒΑΣΙΛΗΣ Π.
ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ

Στο σημείο όπου ενώνονται τα δύο βάθρα είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ
ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ
ΤΗΣ ΆΝΔΡΟΥ

Στα πλαϊνά του βάθρου υπάρχουν δυο επιγραφές οι οποίες μνημονεύουν η πρώτη τα ονόματα των γλυπτών που κατασκεύασαν τις προτομές και η δεύτερη το όνομα του χορηγού και το έτος τοποθέτησης:

ΓΛΥΠΤΕΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ ΤΖΑΝΟΥΛΙΝΟΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ
ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΔΩΡΕΑ
ΔΗΜΟΥ ΆΝΔΡΟΥ 2002
ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΣΗ

Τις υπογραφές των γλυπτών τις συναντούμε επίσης εγχάρακτες πάνω στα δύο έργα:

Π. Τζανουλίνος
2002

και

Γ.Ν.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.