Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Το μνημείο των Ανδριωτών ναυτικών στο Γαύριο της Άνδρου

Το μνημείο προς τιμήν των Ανδριωτών ναυτικών βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού του Γαύριου στο νησί της Άνδρου. Στις μέρες μας, η Χώρα έχει κατά κάποιον τρόπο παροπλιστεί ναυτικά και το σύνολο των ναυτικών δρομολογίων (επιβατικών και εμπορικών) πραγματοποιείται από τον οικισμό του Γαύριου στα δυτικά του νησιού. 

Το μνημείο είναι μια μαρμάρινη κωνοειδής στήλη η οποία εδράζεται πάνω σε βάθρο δύο επιπέδων. Στο πάνω μέρος της στήλης, περιμετρικά στις τέσσερις πλευρές της είναι χαραγμένα τα λόγια:

Στη μνήμη 
αυτών που
σάλπαραν χωρίς
επιστροφή

Σ' αυτούς 
που έφυγαν
νωρίς χωρίς
στερνό αντίο

Σ'αυτούς
που γεύτηκαν
την πίκρα
του νερού
στης θάλασσας
το κύμα

Στους
Ανδριώτες
ναυτικούς
αλλοτινούς
και τωρινούς
τη θλίψη
και τα δάκρυα
σ'αυτούς αφιερώνουμε

Στο χαμηλό επίπεδο της στήλης υπάρχουν τέσσερα ανάγλυφα, ένα σε κάθε πλευρά, τα οποία απεικονίζουν αντίστοιχα μια άγκυρα, ένα πλοίο να πλέει στα κύματα, μια πυξίδα και ένα τιμόνι πλοίου. Κάτω από την αναπαράσταση του πλοίου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια τα οποία μνημονεύουν το έτος της κατασκευής και το όνομα του γλύπτη:

ΈΡΓΟ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΠΟΥΡΑΤΖΗ
ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΘΩΜΑ
ΈΤΟΣ 2004

Πάνω στο βάθρο υπάρχει εντοιχισμένη μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφεται το όνομα του ανθρώπου που έγραψε το επίγραμμα:

Στίχοι
ΕΙΡΗΝΗΣ - ΦΑΝΙΑΣ
ΠΑΠΙΔΑ
28/03/2004

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.