Η πόλη της Άρτας όπως και πολλές ακόμα ελληνικές πόλεις πριν την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου φιλοξενούσε έναν μεγάλο αριθμό Εβραίων κατοίκων. Η Εβραϊκή κοινότητα της Άρτας ήταν οργανωμένη, αναγνωρισμένη από το κράτος, είχε τη δική της συναγωγή, σχολείο και νεκροταφείο και αποτελούσε ενεργό κομμάτι της κοινωνικής ζωής της πόλης.
Με την έκρηξη του πολέμου και την κάθοδο των Ναζί στην Ελλάδα, η αρτινή Εβραϊκή κοινότητα οδηγήθηκε σε απόλυτη σχεδόν διάλυση αφού το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της οδηγήθηκε στην εξόντωση μέσω των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Μετά το πέρας του πολέμου, η κοινότητα αριθμούσε πλέον ελάχιστα άτομα. Οι λίγοι επιζήσαντες μετακόμισαν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και η κοινότητα διαλύθηκε επίσημα το 1959.
Στο σημείο όπου βρισκόταν η εβραϊκή συναγωγή "Γκρέκα", ακριβώς δίπλα από την κεντρική νότια είσοδο του κάστρου της πόλης, έχει τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα η οποία μνημονεύει την εξόντωση 324 Εβραίων της Άρτας στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το έργο είναι μια αναμνηστική πλάκα, ορθογώνιου σχήματος, κατασκευασμένη από μάρμαρο. Στην πρόσοψη του αποδίδεται η επτάφωτος λυχνία, στα εβραϊκά μενορά, σύμβολο των πανταχού Εβραίων, ως δέντρο με φύλλα να ξεπηδούν από τις άκρες της. Μπροστά από την πλάκα υπάρχει το βάθρο πάνω στο οποίο αναπαρίσταται ανάγλυφα ένα ανοιχτό βιβλίο. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ 324 ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ
ΆΡΤΑΣ ΠΟΥ ΕΞΟΝΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Τα αποκαλυπτήρια του έργου πραγματοποιήθηκαν το 2004. Το όνομα του δημιουργού καλλιτέχνη δεν είναι γνωστό.
Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.