Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Οι ανάγλυφες προτομές των Σταμάτη και Ευγενίας Εμπειρίκου στην Άνδρο

Ακριβώς πλάι στην είσοδο του Γυμνασίου της Χώρας της Άνδρου το οποίο φέρει το όνομα τους (Εμπειρίκειο) βρίσκονται οι ανάγλυφες προτομές του ζεύγους Σταμάτη και Ευγενίας Εμπειρίκου οι οποίοι υπήρξαν οι κύριοι χορηγοί της ανέγερσης του κτιρίου της σχολικής αυτής μονάδας.

Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή σε μορφή μεταλλίου. Στην κυκλική επιφάνεια του μνημείου αποδίδονται από την μέση και πάνω οι μορφές από αριστερά της Ευγενίας και από δεξιά του Σταμάτη Εμπειρίκου. Και οι δύο είναι μέσης ηλικίας με την Ευγενία να έχει μακριά μαλλιά στο ύψος του λαιμού και σκουλαρίκια στα αυτιά ενώ ο Σταμάτης έχει μουστάκι, κοντά μαλλιά, μεγάλο μέτωπο και φοράει γραβάτα, πουκάμισο και σακάκι. Στο πάνω μέρος περιμετρικά είναι χαραγμένη η παρακάτω επιγραφή:

ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ Κ ΕΥΓΕΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ ΙΔΡΥΤΑΙ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΆΝΔΡΟΥ

Η επιγραφή που βρίσκεται περιμετρικά στο κάτω μέρος του μνημείο δυστυχώς είναι φθαρμένη ωστόσο ξεχωρίζουν τα ονόματα του χορηγού και του γλύπτη του έργου που είναι αντίστοιχα η Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων και ο Βασίλης Παπασάικας.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.