Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Το αρχοντικό Μάρκου Δράκου (Αστυνομία) στην Άνδρο

Το αρχοντικό του Μάρκου Δράκου όπου στις μέρες μας στεγάζονται οι υπηρεσίες του Αστυνομικού Τμήματος της Άνδρου είναι κτισμένο στην πλατεία του Ιερού Λόχου, σαράντα μέτρα δυτικά της οικίας Βογιατζίδη στη Χώρα της Άνδρου.

Πρόκειται για ένα λιτό σχετικά κτίριο, ορθογώνιου σχήματος. Αποτελείται από δύο επίπεδα, ένα υπερυψωμένο ισόγειο και ένα ημιυπόγειο. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στη μέση της δυτικής πλευράς του κτιρίου. Σε αυτήν οδηγούν δύο κλίμακες στη μέση των οποίων υπάρχει μικρή μαρμάρινη βεράντα και δύο κίονες οι οποίοι στηρίζουν την οροφή με κιονόκρανα ιωνικού ρυθμού. Στην πρόσοψη υπάρχουν επίσης τρία παράθυρα στο ημιυπόγειο και άλλα δύο στο ισόγειο. Μεταξύ των παραθύρων του ημιυπόγειου και του ισογείου υπάρχουν ανάγλυφες φυτικές αναπαραστάσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα τέσσερα παράθυρα τα οποία υπάρχουν στην βόρεια πλευρά του οικοδομήματος.

Στις μέρες μας το κτίριο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση ίσως λόγω του γεγονότος ότι φιλοξενεί τις υπηρεσίες μιας ενεργής δομής. Το 1995 με υπουργική απόφαση κηρύχτηκε διατηρητέο κτήριο.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.