Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Η οικία της οικογένειας Βογιατζίδη στην Άνδρο

Το αρχοντικό Βογιατζίδη βρίσκεται στην πλατεία του Ιερού Λόχου ακριβώς πάνω στην δυτική αρχή του πλακόστρωτου δρόμου που οδηγεί με ανατολική κατεύθυνση στην κεντρική πλατεία και στη συνοικία του Κάστρου της Χώρας. Είναι μάλιστα χτισμένο με τέτοιο  τρόπο ούτως ώστε να ατενίζει από την ανατολική (κεντρική) πλευρά του το σύνολο του δρόμου.

Πρόκειται πράγματι για ένα από τα επιβλητικότερα κτίρια ολόκληρου του νησιού, δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής την οποία προτιμούσαν οι ισχυροί και πλούσιοι εφοπλιστές καραβοκύρηδες της Άνδρου στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα. Το συγκεκριμένο κτίριο ανήκει στην εφοπλιστική Ανδριώτικη οικογένεια Βογιατζίδη και το έκτισε το 1913 ο Λεωνίδας Βογιατζίδης, γιος του Θρασύβουλου. Ο Λεωνίδας Βογιατζίδης, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στον Πανδέκτη του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών φέρεται να γεννήθηκε το 1881 στη Σμύρνη και να τελείωσε τον βίο του το 1934.

Το κτίριο είναι διώροφο με την πρόσοψη του να βρίσκεται στην ανατολική πλευρά. Σε αυτήν την πλευρά υπάρχει η κύρια θύρα η οποία είναι ξύλινη και έχει δύο φύλλα. Από επάνω υπάρχει βεράντα και ένα κεντρικό μεγάλο παράθυρο. Η βεράντα περιβάλλεται από μαρμάρινα κάγκελα και στηρίζεται πάνω σε δύο κίονες με κιονόκρανα δωρικού ρυθμού. Επίσης στην πρόσοψη υπάρχουν τρία παράθυρα στο ισόγειο (δυο ομοιόμορφα αριστερά της θύρας και ένα μεγαλύτερο δεξιά αυτής) και άλλα τέσσερα στον πρώτο όροφο πάνω από τα οποία υπάρχουν ψευδοαετώματα. Στο μέσον της κορυφής της πρόσοψης του κτιρίου είναι χαραγμένα τα αρχικά Λ.Θ.Β. και η ημερομηνία 1913. Τα αρχικά αντιστοιχούν στο ονοματεπώνυμο Λεωνίδας Θρασύβουλου Βογιατζίδης και η ημερομηνία στο έτος της κτίσεως του κτιρίου. 

Η βόρεια πλευρά του κτιρίου φέρει επίσης είσοδο με μεγάλη βεράντα στον πρώτο όροφο την οποία στηρίζουν τέσσερις κίονες δωρικού ρυθμού. Πάνω από τα πέντε παράθυρα του πρώτου ορόφου υπάρχουν τρία ψευδοαετώματα. Η νότια πλευρά δεν έχει βεράντες παρά μόνο παράθυρα (πέντε στο ισόγειο και πέντε στον πρώτο όροφο). 

Η οικία Βογιατζίδη είναι ένα κόσμημα για το νησί της Άνδρου. Δυστυχώς όταν επισκέφτηκα τον χώρο το καλοκαίρι του 2014, αυτό το ζωντανό τεκμήριο της πάλαι ποτέ οικονομικής ευρωστίας του νησιού βρισκόταν σε κακή κατάσταση και έχρηζε άμεσης συντήρησης και αναπαλαίωσης. Το μνημείο με υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 56//Β/14-2-1991) κηρύχτηκε διατηρητέο. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  1. Πανδέκτης Ι.Ν.Ε., νεοελληνική Εικονιστική Προσωπογραφία, Λεωνίδας Βογιατζίδης
  2. Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 56/β/14-2/1991

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.