Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στους Μένητες της Άνδρου

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου αποτελεί την κεντρική ενορία των Μένητων της Άνδρου. Βρίσκεται στο μέσω περίπου του χωριού, εντός της καταπράσινης, βαθιάς χαράδρας. Φτάνοντας στην κεντρική πλατεία, ένα μικρό πέτρινο εκκλησάκι πλάι στα σκαλοπάτια που οδηγούν στο ναό μας ενημερώνει για την ύπαρξη του μέσω της εντοιχισμένης μαρμάρινης πλάκας η οποία αναγράφει τα λόγια:

Ι.Ν. ΚΟΙΜ.
ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια φτάνουμε στο ναό ο οποίος είναι μικρός διαστάσεων, πέτρινος και κεραμοσκεπής. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό ρυθμό της βασιλικής. Το κωδωνοστάσιο έχει ύψος περίπου εφτά μέτρων και είναι εντοιχισμένο στο μέσο του ναού. Στην κορυφή του φέρει έξεργο σταυρό και στην πρόσοψη του ρολόι. Στην πρόσοψη του ναού υπάρχουν τρεις κεντρικές ξύλινες θύρες (αποτελούμενες από δυο φύλλα η κάθε μία) ενώ πλάι στη μεσαία θύρα υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

Ο ΙΕΡΟΣ ΟΥΤΟΣ ΝΑΟΣ
ΑΝΕΚΑΙΝΙΣΘΗ ΕΝ ΈΤΗ
2007
ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΩΡΗΤΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΤΑΤΤΟΣ

Τέλος, πάνω στο κωδωνοστάσιο υπάρχει έτερη εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία μνημονεύεται το όνομα του χορηγού του ωρολογίου:

ΔΩΡΕΑ
ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ
ΦΩΤΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ
ΤΖΟΑΝΝΟΥ ΚΥΡΙΑΖΗ
2002

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.