Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Η κρήνη της Σαλουβάρδου Αικατερίνης στους Μένητες της Άνδρου

Η κρήνη της Αικατερίνης Σαλουβάρδου βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου στους Μένητες της Άνδρου. 

Πρόκειται για μια μεγάλη, ορθογώνια κατασκευή από τσιμέντο και επενδυμένη από επάνω με επεξεργασμένο μάρμαρο. Η πρόσοψη της κρήνης αποτελείται από τρία στοιχεία: αρχικά, το κεντρικό στοιχείο το οποίο φέρει δυο ανάγλυφες μαρμάρινες αναπαραστάσεις, μια με φυτική διακόσμηση και άλλη μια παρακάτω με δυο παγόνια δεξιά και αριστερά και ένα βάζο με ένα ανθισμένο λουλούδι ανάμεσα τους. Αριστερά του κεντρικού στοιχείου υπάρχει ανάγλυφος μαρμάρινος δικέφαλος αετός ο οποίος κρατάει σταυρό στο ένα πόδι και σπαθί στο άλλο και πάνω από τα δυο κεφάλια φέρει στέμμα. Πάνω αριστερά αναγράφεται το έτος 1805 και από κάτω το όνομα ΜΗΧΑΛΑKHC. Πάνω δεξιά υπάρχει μια ακόμα επιγραφή την οποία δυστυχώς δεν μπόρεσα να αποκρυπτογραφήσω. 

Δεξιά του κεντρικού στοιχείου υπάρχει μια ακόμα ανάγλυφη αναπαράσταση στην οποία εν μέσω φυτικής διακόσμησης φαίνεται να αναπαρίσταται μια κεντρική μορφή, καθιστή, με στέμμα στο κεφάλι, ένας στρατιώτης που έχει τον ρόλο του φύλακα και μια ακόμα μορφή η οποία υποκλίνεται στην πρώτη.

 Παραδίπλα υπάρχει επιγραφή στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Γ.
ΣΑΛΟΥΒΑΡΔΟΥ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.