Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Ο ανδριάντας του Αριστοτέλη Ωνάση στο Νυδρί

Ο ανδριάντας του Αριστοτέλη Ωνάση είναι τοποθετημένος στον παραλιακό δρόμο του Νυδρίου στο νησί της Λευκάδας. Ο Έλληνας πολυεκατομμυριούχος επισκεπτόταν συχνά το τότε γραφικό (και σήμερα πολύβουο και άκρως τουριστικό) Νυδρί αφού ως γνωστόν το νησί Σκορπιός που βρίσκεται ανατολικΆ της ακτής του ήταν υπό την ιδιοκτησία του.

Τον ανδριάντα κατασκεύασε σε ορείχαλκο ο γλύπτης Ευθύμιος Καλεβράς έπειτα από χορηγία της "Ομάδας Φίλων Αριστοτέλη Ωνάση" το έτος 2001. Ο Ωνάσης αποδίδεται σε νεαρή ηλικία. Έχει μεγάλο μέτωπο και κοντά μαλλιά με χωρίστρα στο πλάι. Φοράει γυαλιά μυωπίας και είναι καλοντυμένος,  με  πουκάμισο, γραβάτα και παντελόνι ενώ το σακάκι του το κρατά με το δεξί του χέρι στον ώμο.

Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
ΣΩΚΡΑΤΗ
ΩΝΑΣΗΣ
1906 - 1975

Περιμετρικά του βάθρου υπάρχουν επίσης οι παρακάτω επιγραφές:

ΔΩΡΕΑ
"ΟΜΑΔΑΣ ΦΙΛΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΩΝΑΣΗ"
DEDICATED BY
"FRIENDS OF ARISTOTLE ONASSIS"
ΝΥΔΡΙ 2001

ΓΛΥΠΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΛΕΒΡΑΣ

ΟΙ ΆΝΔΡΕΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ
Α.Σ.Ω

MEN HAVE TO CONTRUCT THEIR OWN DESTINY
A.S.O.

Πάνω στο γλυπτό υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη αλλά και τα αρχικά ASO (που αντιστοιχούν στο ονοματεπώνυμο του εικονιζόμενου προσώπου Αριστοτέλης Σωκράτη Ωνάσης):

Ε. ΚΑΛΕΒΡΑΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.