Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Η προτομή του Γουλιέλμου Νταίρπφελντ στο Νυδρί

Ο Wilhlem Dorpfeld ήταν αρχαιολόγος με καταγωγή το Μπάρμεν της Γερμανίας. Γεννήθηκε το 1853 και πέθανε το 1940. Εξειδικευμένος στην κλασσική αρχαιολογία, εργάστηκε σε μια σειρά ανασκαφών στην Ολυμπία, την Τροία, την Τίρυνθα, την Πέργαμο και την αρχαία αγορά των Αθηνών. 

Από το 1880 εργάστηκε σε διάφορες ανασκαφές στο νησί της Λευκάδας. Τα ευρήματα του τον οδήγησαν στην θέση ότι η Ιθάκη που περιγράφεται στον Όμηρο δεν ταυτίζεται γεωγραφικά με το νησί που φέρει σήμερα την ονομασία της αλλά με το νησί της Λευκάδας. Τελείωσε τον βίο του στη Λευκάδα  όπου και θάφτηκε (στο Γενί, ακριβώς απέναντι από το Βλυχό) ύστερα από επιθυμία του.

Η μαρμάρινη προτομή του (έργο του Λάζαρου Λαμέρα) βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο του Νυδρίου, πολύ κοντά στον ανδριάντα του Αριστοτέλη Ωνάση. Ο Γερμανός αρχαιολόγος αναπαρίσταται σε μεγάλη ηλικία έχοντας κοντά μαλλιά, μεγάλο μέτωπο και έντονο, παχύ μουστάκι. Φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ
ΝΤΑΙΡΠΦΕΛΝΤ
W. DOERPFELD
1853 - 1940

Στα πλαϊνά του βάθρου υπάρχει επιγραφή με την επωνυμία της χορηγού:

ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΒΑΣ. Ε. ΦΡΑΓΟΥΛΗ

Πάνω στο γλυπτό υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

Λ. ΛΑΜΕΡΑΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.