Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Το Μνημείο της Ένωσης στην Κέρκυρα

Στο μέσο περίπου της Σπιανάδας βρίσκεται το μνημείο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. Δυστυχώς, η βιβλιογραφική έρευνα δεν αποδίδει καρπούς όσον αφορά το πότε και ποιος κατασκεύασε αυτό το μνημείο. Το σίγουρο είναι ότι κατασκευάστηκε μετά το 1864, το έτος δηλαδή όπου παραχωρήθηκαν τα Επτάνησα από την Αγγλία στην Ελλάδα.

Το πρώτο στοιχείο του μνημείου της Ένωσης είναι μια μεγάλη πέτρινη στήλη ύψους περίπου δυο μέτρων η οποία εδράζεται πάνω σε ένα μεγάλο κυκλικό, βαθμιδωτό βάθρο. Στην πρόσοψη της στήλης είναι τοποθετημένα με έξεργο ορείχαλκο τα λόγια:

ΕΝΩΣΙΣ
21 ΜΑΪΟΥ 1864

Πίσω από το κεντρικό στοιχείο του μνημείου υπάρχουν τοποθετημένες εφτά ορθογώνιες πλάκες σε κάθεμια από τις οποίες υπάρχει εντοιχισμένο ένα ορειχάλκινο ανάγλυφο. Κάθε πλάκα αντιστοιχεί σε ένα από τα Επτάνησα και κάθε ανάγλυφο αναπαριστά ένα σύμβολο άμεσα συσχετιζόμενο με την ιστορία του νησιού. Έτσι λοιπόν η πλάκα της Λευκάδας αναπαριστά τον Βελερρεφόντη με το μυθικό φτερωτό του άλογο τον Πήγασο, η πλάκα της Κέρκυρας αναπαριστά την "Απήδαλο Ναυ" το πλοίο δηλαδή χωρίς πηδάλιο, η πλάκα της Ιθάκης αναπαριστά τον ομηρικό Οδυσσέα, η πλάκα των Παξών αναπαριστά μια τρίαινα ανάμεσα σε φυτική διακόσμηση, η πλάκα των Κυθήρων αναπαριστά την θεά Αφροδίτη καθώς αναδύεται μέσα από ένα κοχύλι, η πλάκα της Κεφαλλονιάς αναπαριστά τον μυθικό γενάρχη των Κεφαλληνίων Κέφαλο καθιστό κρατώντας ένα δόρυ στον ώμο ενώ τέλος η πλάκα της Ζακύνθου αναπαριστά είτε τον μυθικό γενάρχη της Ζάκυνθο είτε τον θεό Απόλλωνα ο οποίος σύμφωνα με τη μυθολογία τριγυρνούσε στο νησί παίζοντας τη λύρα του και υμνώντας τις ομορφιές του.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.