Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Το έργο "Q-Art Code" του Francesco Moretti στα Ιωάννινα

Στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων, μεταξύ του διάσημου καφέ "Κυρά Φροσύνη" και της πλατείας του Λορέντζου Μαβίλη, μπροστά ακριβώς από το σημείο όπου αναχωρούν τα καραβάκια για το απέναντι νησί, βρίσκεται από το 2015 τοποθετημένο το γλυπτό Q-Art Code του Ιταλού γλύπτη Francesco Moretti.

Πρόκειται για μια μεταλλική κατασκευή η οποία εδράζεται πάνω σε ένα τσιμεντένιο βάθρο. Η όλη ιδέα είναι στημένη πάνω στην χρήση του QR Code (Quick Response Code). Πρόκειται για τον γνωστό ιντερνετικό κώδικα ο οποίος όταν σκαναριστεί από μια κατάλληλη ηλεκτρονική συσκευή (π.χ. κινητό τηλέφωνο) οδηγεί στο ανάλογο περιεχόμενο. Έτσι και στην προκειμένη περίπτωση, το μεγάλο QR Code που εδράζεται πάνω στην τσιμεντένια βάση, οδηγεί αν σκαναριστεί σε ιστοσελίδα στην οποία περιέχονται πληροφορίες για τα έργα και τους καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετείχαν στο 6ο Συμπόσιο Γλυπτικής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης "Θεόδωρος Παπαγιάννης" στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε και το συγκεκριμένο έργο. Στο πίσω μέρος του γλυπτού υπάρχουν μια σειρά από ρόδες ποδηλάτου τις οποίες ο καλλιτέχνης συνέλεξε από αποθήκες ανακυκλώσιμων υλικών.

Σε μια συνέντευξη του δημοσιευμένη στο διαδίκτυο, ο καλλιτέχνης δηλώνει πως πραγματοποίησε το έργο διότι "σκέφτηκε πως το QR Code είναι ένας συμπαθητικός και λειτουργικός τρόπος να μιλάμε με τη νεολαία" και πως "έχει προσέξει πως ότι δεν φαίνεται στο ίντερνετ δεν υπάρχει στην πραγματικότητα για τη νεολαία. Σκέφτηκε λοιπόν να κάνει ένα έργο το οποίο συνδυάζει την παραδοσιακή γλυπτική με τις νέες τεχνολογίες". Όσον αφορά τις ρόδες στο πίσω μέρος του γλυπτού αναφέρει πως συμβολίζουν "την συλλογικότητα του Συμποσίου, όλους τους καλλιτέχνες που έχουν περάσει από τα συμπόσια στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον. Συμβολίζει την ενέργεια των συμποσίων". 

Πάνω στην βάση υπάρχει μικρή, εντοιχισμένη μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω λόγια:

Έργο του Francesco Moreti 2015
Q-ART CODE
Δωρεά του Μουσείο Θ. Παπαγιάννη

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.