Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Το μνημείο των ΕΠΟΝιτών στα Ιωάννινα

Πάνω στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από τα Ιωάννινα προς την Ελεούσα και τα υπόλοιπα χωριά βορείως της λίμνης, βρίσκεται τοποθετημένο το μνημείο των τριών εκτελεσθέντων ΕΠΟΝιτών από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Την ιστορία των τριών ΕΠΟΝιτών διασώζει στο βιβλίο του "Με τη χρυσή της νιότης πανοπλία" ο Λάμπρος Μάλαμας. Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν, ο Χαράλαμπος Τσιάρας, ο Τάτσης και ο Φίλιος Ιωάννης υπήρξαν οργανωμένα μέλη στην ΕΠΟΝ. Συμμετείχαν στο συλλαλητήριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στης 31 Ιανουαρίου του 1944 στα Ιωάννινα το οποίο είχε ως αίτημα το άνοιγμα των αποθηκών και τη διανομή φαγητού στο λαό ο οποίος λιμοκτονούσε. Συνελήφθησαν από τους Ναζί και αφού πέρασαν από στρατοδικείο, εκτελέστηκαν στης 4 Απριλίου του 1944 στα Ιωάννινα.

Το μνημείο είναι μια πέτρινη στήλη ύψους περίπου δυο μέτρων η οποία καταλήγει στην κορυφή της σε τρεις ξεχωριστές άκρες οι οποίες συμβολίζουν τους τρεις αγωνιστές. πάνω στην στήλη είναι χαραγμένα τα ονοματεπώνυμα τους:

ΤΑΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΣΙΑΡΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΦΙΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Δεν αναγράφεται πουθενά το όνομα του γλύπτη και το έτος της κατασκευής.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  • Με τη Χρυσή της νιότης Πανοπλία, Λάμπρος Μάλαμας, 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.