Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Η ανάγλυφη προτομή του Auguste Maximilian Myhrberg στο Ναύπλιο


Ο Auguste Maximilian Myhrberg ήταν ένας από τους πολλούς φιλέλληνες που έφτασαν στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της Επανάστασης προκειμένου να συμπαρασταθούν στον αγώνα των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γεννήθηκε το 1797 στο Raahe της Φινλανδίας και πέθανε και το 1867 στη Στοκχόλμη.

Μνημείο του υπάρχει στην πόλη του Ναυπλίου κοντά στην ενετική Πύλη της Ξηράς. Τοποθετήθηκε το 2007 παρουσία Υπουργού Πολιτισμού της Φινλανδίας, Steafan Wallin. Το Ναύπλιο προτιμήθηκε ως χώρος τοποθέτησης του μνημείου διότι σε αυτή την πόλη ο Myhrberg διετέλεσε διοικητής του φρουρίου του Παλαμηδίου μέχρι το 1831 οπότε και έφυγε από την Ελλάδα.


Όσον αφορά το μνημείο, πρόκειται για μια εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα πάνω στην οποία υπάρχει ένα ορειχάλκινο μετάλλιο το οποίο αναπαριστά ανάγλυφα το τιμώμενο πρόσωπο. Πίσω από το πρόσωπο του Myhrberg αναπαρίσταται ένα άλογο. Στο πάνω μέρος του μεταλλίου και περιμετρικά αυτού αναγράφονται τα λόγια:

AUGUSTE MAXIMILIAN MYHRBERG 1797 - 1867

Κάτω από το μετάλλιο και πάνω στη μαρμάρινη πλάκα είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΦΙΛΕΛΛΗΝ ΦΙΛΑΝΔΟΣ
ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΡΟΥΡΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΗΔΙΟΥ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.