Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Η προτομή του Γεώργιου Μπούτου στο Ναύπλιο

Ο Γεώργιος Μπούτος γεννήθηκε το 1927 στο Ναύπλιο. Φοίτησε στη Σχολή των Ευελπίδων και στο νησί της Κύπρου έφτασε το 1967, υπηρετώντας στην ελληνική μεραρχία. Με την ανάκληση της από τη δικτατορία των Συνταγματαρχών, ο Μπούτος υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις ανά την Ελλάδα μέχρι το 1972 οπότε και επέστρεψε στην Κύπρο ως διοικητής του 241 Τ. Π. Το 1973 ανέλαβε τη διοίκηση του 286 Μ.Τ.Π. Στης 20 Ιουλίου του 1974 κλήθηκε να υπερασπιστεί την Κερύνεια εναντίον της επερχόμενης τουρκικής εισβολής. Η φάλαγγα των οχημάτων στην οποία ηγούνταν δέχτηκε πυρά από την τουρκική αεροπορία και ο Μπούτος τραυματισμένος μεταφέρθηκε στην Αθήνα όπου και πέθανε μερικές μέρες αργότερα.

Στη γενέτειρα του πόλη υπάρχει μνημείο προς τιμήν του. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη προτομή η οποία κατασκευάστηκε το 1974 από τον γλύπτη Γ. Παπαδόγγονα έπειτα από χορηγία του Συλλόγου "Ο Παλαμήδης", του Δήμου Ναυπλιέων και απόστρατων αξιωματικών. Ο Μπούτος αναπαρίσταται σε μέση ηλικία φορώντας στρατιωτική στολή και φέροντας στο στήθος του πλήθος παρασήμων. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ 
ΜΠΟΥΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974
ΕΣ ΚΥΠΡΟΝ ΈΠΕΣΕΝ

Ο Μπούτος κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής έφερε τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη. Μετά θάνατον, του αποδόθηκε τιμής ένεκεν ο βαθμός του Συνταγματάρχη. Στα πλαϊνά της προτομής αναγράφονται τα ονόματα των χορηγών:

ΑΝΗΓΕΡΘΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ
ΦΡΟΝΤΙΔΙ ΤΟΥ
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ 
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
"Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ"
ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ
ΚΑΙ ΤΩΝ
ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

Στην άλλη πλευρά του βάθρου υπάρχει ένα εντοιχισμένο ορειχάλκινο ανάγλυφο το οποίο αναπαριστά σκηνές από μάχες του 5ου π.Χ. αιώνα στην Κύπρο (ιππείς με δόρατα στο χέρι, τοξότες κτλ). Στην κάτω δεξιά άκρη του ανάγλυφου είναι χαραγμένη η επιγραφή:

ΚΎΠΡΟΣ Ε΄ Π.Χ. ΑΙ.

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη και το έτος της κατασκευής:


Γ. ΠΑΠΑΔΟΓΓΟΝΑΣ 94


Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.