Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Ο ανδριάντας του Χαρίλαου Τρικούπη στο Μεσολόγγι

Ο ανδριάντας του Χαρίλαου Τρικούπη βρίσκεται στην είσοδο της πόλης πολύ κοντά στην κεντρική πύλη του τείχους, ανατολικά του Κήπου των Ηρώων. Πρόκειται για μια σύγχρονη δημιουργία του γλύπτη Βασίλη Παπασάικα. Ο Μεσολογγίτης πρωθυπουργός αποδίδεται αποδίδεται σε μέση ηλικία. Φοράει ένα ολόσωμο παλτό και κρατά στο δεξί του χέρι ένα τυλιγμένο κυλινδρικά χαρτί. Το κεφάλι του είναι ελαφρώς στραμμένο προς τα αριστερά. Έχει φαλάκρα και μουστάκι. Ο ανδριάντας είναι κατασκευασμένος από ορείχαλκο και το μέγεθος του είναι εκ του φυσικού. Εδράζεται πάνω σε τετράγωνο βάθρο μικρού μεγέθους στην πρόσοψη του οποίου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ

Στα πλαϊνά του βάθρου υπάρχει επιγραφή η οποία μνημονεύει το όνομα του χορηγού καθώς και την περίοδο της τοποθέτησης του:

ΧΟΡΗΓΟΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΕΘΗΚΕ
ΔΗΜΑΡΧΟΥΝΤΟΣ Γ. ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΥ

Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν τον Φλεβάρη του 2006 και σε αυτά συμμετείχε και η τότε Πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.