Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Το κτίριο της Λέσχης Ελλάς στην Ερμούπολη

Η "Λέσχη Ελλάς" αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωματεία της χώρας - αν όχι το παλαιότερο - με έτος ίδρυσης το μακρινό 1834. Η Λέσχη, που σκοπό και στόχο είχε την διάδοση των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών στην Ερμούπολη, το νησί της Σύρου και τις Κυκλάδες ευρύτερα, στεγαζόταν από το 1863 έως και το 1970 στο κτίριο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την ανατολική πλευρά του Δημαρχείου της Ερμούπολης.

Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1863 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Pietro Sampo. Είναι διώροφο με την πρόσοψη του να κοιτάει προς την πλατεία Μιαούλη. Στο κτίριο ξεχωρίζουν οι επιβλητικές μαρμάρινες βεράντες, οι καμάρες με τους κίονες ανάμεσα τους καθώς και η υπέροχη αρμολογημένη λιθοδομή.

Το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του ΒΠΠ μετέπειτα όμως αποκαταστάθηκε και από το 1970 στεγάζει τις υπηρεσίες του Πνευματικού Κέντρου της Ερμούπολης με πλήθος καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών εκδηλώσεων. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.