Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης

Το Βιομηχανικό Μουσείο στεγάζει τη μόνιμη καθώς και τις περιοδικές του εκθέσεις στα κτίρια του πρώην Χρωματουργείου Κατσιμαντή επί της οδού Γ. Παπανδρέου 11, πολύ κοντά στην πλατεία των Ηρώων.

Το Χρωματουργείο της οικογένειας Κατσιμαντή ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1905 όταν το αγόρασε από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες ο Ανδρέας Κατσιμαντής και εγκατέστησε σε αυτό τις χρωματουργικές εργασίες της βιομηχανίας που είχαν ιδρύσει το 1847 οι Μανιάτες αδερφοί Δημήτριος και Μιχάλης Κατσιμαντής. Το εργοστάσιο σταμάτησε τη λειτουργία του το 1930. Το 1984 κηρύχτηκε διατηρητέο μνημείο.

Σήμερα, το κτίριο ανακαινίστηκε πλήρως - διατηρώντας αναλλοίωτη την αρχική του μορφή - προκειμένου να στεγάσει τις συλλογές του Βιομηχανικού Μουσείου. Η μόνιμη έκθεση χωρίζεται σε πέντε αίθουσες.

Η πρώτη αίθουσα φέρει τον τίτλο "η πόλη των προσφύγων". Εδώ γίνεται μια αναφορά στη δημιουργία της Ερμούπολης από Χιώτες και Ψαριανούς πρόσφυγες οι οποίοι έφτασαν στη Σύρα έπειτα από την καταστροφή των νησιών τους από τους Οθωμανούς κατά την διάρκεια της Επανάστασης. 

Η δεύτερη, η τρίτη και η τέταρτη αίθουσα φέρουν αντίστοιχα τους τίτλους "άνοιγμα στον κόσμο", "οι τέχνες της θάλασσας" και "ελληνική ατμοπλοοία". Εδώ γίνεται μια αναφορά για τη ναυτική παράδοση των Ερμουπολιτών και την συμμετοχή τους στην υπερπόντια ελληνική ατμοπλοοία. Σε αυτές τις αίθουσες βρίσκονται δυο έργα του Νέστορα Βαρβέρη που δημιουργήθηκαν και τα δύο το 1904, η προσωπογραφία του Μιχαήλ Μακρουλάκη και η προσωπογραφία της Στάμως Μίχα, συζύγου του Μακρουλάκη. Εδώ βρίσκεται επίσης και ένα εξαιρετικό έργο του γλύπτη Δημήτριου Φιλιππότη, η προτομή του Ηλία Κεχαγιά που κατασκευάστηκε το 1886. 

Η πέμπτη αίθουσα φέρει τον τίτλο "Βιομηχανική Απογείωση". Εδώ μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης μια πληθώρα εκθεμάτων τα οποία μαρτυρούν την οικονομική άνθηση της Ερμούπολης των αρχών του περασμένου αιώνα. Μεταξύ άλλων υπάρχουν οι ετικέτες των προϊόντων των εταιρειών Σκυλάκου και Ξαγοράρη, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ένα μεταλλικό χρηματοκιβώτιο.

Στην πίσω πλευρά του μουσείο υπάρχουν μια σειρά από εκθέματα μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ο τροχός από το τροχοκίνητο ατμόπλοιο "Πατρίς" το οποίο ναυάγησε στις 21 Φλεβάρη του 1868 ανοιχτά της Κέας, χωρίς θύματα. 

Φωτογραφίες από το μουσείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.