Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Το ταφικό μνημείο του Αριστείδη Γουλανδρή στο νεκροταφείο της Άνδρου

Το ταφικό μνημείο του Αριστείδη Γουλανδρή στο νεκροταφείο της Άνδρου συνίσταται σε μια επιτύμβια προτομή κατασκευασμένη από μάρμαρο. Το τιμώμενο πρόσωπο αναπαρίσταται σε μέση ηλικία με πυκνά, κοντά μαλλιά και παχύ μουστάκι. Φοράει πουκάμισο, γραβάτα και σακάκι. 

Η προτομή εδράζεται πάνω σε ψηλό, μαρμάρινο βάθρο ύψους περίπου 2,5 μέτρων. Στην κορυφή του βάθρου υπάρχει περιμετρική ανάγλυφη φυτική διακόσμηση και στο κέντρο ένας χριστιανικός σταυρός. Από κάτω ακολουθεί επιγραφή στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Λ. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ
ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ ΤΩ 1862
ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 1920
ΜΑΡΟΥΣΙΩ ΑΡ. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ
ΕΓΓΕΝΗΘΗ 1874
ΑΠΕΒΙΩΣΕ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1951
ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ Α. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ
1898 - 1964
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΡ. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ
1900 - 1961

Βλέπουμε λοιπόν από την επιγραφή ότι το μνημείο επέχει θέση οικογενειακού τάφου. Κάτω από το επίγραμμα υπάρχει η ανάγλυφη αναπαράσταση ενός μεγάλου πλοίου να διασχίζει τα κύματα, δείγμα του ότι τα τιμώμενα πρόσωπα ασχολούνταν με την ναυσιπλοΐα. 

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη Ραμούνδου Γεώργιου. Περιμετρικά της προτομής υπάρχει μαρμάρινος περίβολος. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.