Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Το ταφικό μνημείο του Θεόδωρου Βούλγαρη στο νεκροταφείο της Άνδρου

Το ταφικό μνημείο της οικογένειας του Θεόδωρου Βούλγαρη είναι μια από τις επιβλητικές κατασκευές του νεκροταφείου της Άνδρου. Πρόκειται για ένα κιβωτιόσχημο τάφο κατασκευασμένο στο σύνολο του από μάρμαρο. Στην πρόσοψη του υπάρχει μια κεντρική σιδερένια θύρα. Δεξιά και αριστερά αυτής υπάρχουν δυο κίονες μικτού ρυθμού πάνω στους οποίους αναπαρίσταται ανάγλυφη φυτική διακόσμηση (δυο κισσοί τυλίγουν περιμετρικά κάθε κίονα ξεχωριστά). Πάνω από την κεντρική θύρα υπάρχει ημικυκλικό αέτωμα με φυτικές αναπαραστάσεις ενώ στο κέντρο αυτού αναπαρίσταται ανάγλυφη αγγελική μορφή και κάτω από αυτή τα αρχικά ΝΘΒ που αντιστοιχούν στο επώνυμο Νικόλαος Θεοδώρου Βούλγαρης. Στο επάνω μέρος του αετώματος υπάρχουν δυο ακροκέραμα.

Στο επάνω μέρος του τάφου, δεξιά και αριστερά του αετώματος της κεντρικής θύρας, είναι τοποθετημένες πάνω σε μικρού ύψους βάθρα δυο μαρμάρινες προτομές. Στην αριστερή (όπως κοιτάμε το μνημείο) προτομή αναπαρίσταται ένας ηλικιωμένος άνδρας με φαλάκρα και μουστάκι που φοράει πουκάμισο, γραβάτα, γιλέκο και παλτό. Στην πρόσοψη είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ν. ΒΟΥΛΓΑΡΙΣ
1850 - 1926
ΆΝΝΑ Θ. ΒΟΥΛΓΑΡΗ
1861 - 1928
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Θ. ΒΟΥΛΓΑΡΙΣ
1896 - 1950

Στη δεύτερη προτομή αναπαρίσταται μια γυναικεία μορφή. Είναι νεαρής ηλικίας και έχει πυκνά μαλλιά. Στη βάση της προτομής αναγράφονται τα λόγια:

ΚΑΤΙΝΑ Ν. ΒΟΥΛΓΑΡΗ
1894 - 1926

Παρακάτω, στην πρόσοψη του βάθρου, είναι χαραγμένη η επιγραφή:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Θ. ΒΟΥΛΓΑΡΙΣ
1888 - 1967

Στα πλαϊνά της προτομής υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη Γεώργιου Μπονάνου:

ΓΕΩΡ. ΜΟΝΑΝΟΣ
ΚΕΦΑΛΛΗΝ
ΕΠΟΙΕΙ

Το σύνολο της κατασκευής περιβάλλεται περιμετρικά από μαρμάρινο περίβολο στολισμένο με ανάγλυφους σταυρούς και φυτικές αναπαραστάσεις. Στο κέντρο μεταξύ του τάφου και του περιβόλου υπάρχει ένα ακόμα πολύ όμορφο μνημείο, μια αγγελική μορφή κατασκευασμένη από μάρμαρο. Ο άγγελος είναι γυμνός, με τον μανδύα του να γλιστράει προς τα κάτω, φέρει δυο φτερά στην πλάτη και έχει μακριά μαλλιά. Ο δείκτης του αριστερού δακτύλου βρίσκεται μπροστά από το στόμα σε στάση που επιβάλλει τη σιωπή. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι γραμμένες οι επιγραφές:

Το μωράκι κοιμάται
Αγγελική

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.