Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Το μνημείο της μάχης της Καλαμάτας

Στις 28 Απριλίου του 1941 πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Καλαμάτας η τελευταία μάχη εναντίον των Γερμανών εισβολέων σε ελληνικό ηπειρωτικό έδαφος. Επρόκειτο για μια μικρή Δουνκέρκη μιας και στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα είχε μαζευτεί ένας μεγάλος αριθμός ανδρών της Κοινοπολιτείας (κυρίως από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία) οι οποίοι περίμεναν το ναυτικό προκειμένου να τους προσφέρει μια δίοδο διαφυγής προς την Κρήτη. Αρκετοί κατάφεραν να διαφύγουν, ένας μεγάλος αριθμός όμως (περίπου 7.000) αιχμαλωτίστηκε και οδηγήθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία. 

Σε ανάμνηση αυτής της μάχης έχει στηθεί στη νότια είσοδο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων της Καλαμάτας αναθηματική στήλη η οποία μνημονεύει το γεγονός. Πρόκειται για μια μαρμάρινη πλάκα ύψους περίπου δύο μέτρων. Στην κορυφή της πρόσοψης είναι χαραγμένος ο σταυρός θυσίας της βρετανικής Κοινοπολιτείας, ένας σταυρός ο οποίος εμπεριέχει στο εσωτερικό του ένα ξίφος. Από κάτω είναι χαραγμένα τα ακόλουθα λόγια:

ΣΕ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑ-
ΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΠΕ-
ΣΑΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΙΣ
28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941 Ή ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΤΗΚΑΝ Ή
ΔΙΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΚΑΙ
ΠΑΛΙ ΩΣΤΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥ-
ΘΕΡΟΣ.

ΑΦΙΕΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ 
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 17 ΜΑΪΟΥ 1944

Από κάτω ακολουθεί η ίδια επιγραφή μεταφρασμένη στην αγγλική γλώσσα.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.