Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Η προτομή του Μητροπέτροβα στην πλατεία 23ης Μαρτίου της Καλαμάτας

Η προτομή του Μήτρου Πέτροβα (ή ευρύτερα γνωστού στην ελληνική ιστοριογραφία ως Μητροπέτροβα) βρίσκεται στην πλατεία της 23ης Μαρτίου της Καλαμάτας. Ο Μητροπέτροβας καταγόταν από την Μέλπεια του νομού Μεσσηνίας, ήταν δηλαδή γέννημα - θρέμμα Μεσσήνιος. Η αρχαία Μέλπεια σύμφωνα με τον Παυσανία βρισκόταν στην Αρκαδία. Οι δυο σύγχρονοι οικισμοί με την ίδια ονομασία (Άνω και Κάτω Μέλπεια) βρίσκονται στα βόρεια του νομού Μεσσηνίας, στα σύνορα με το νομό Αρκαδίας.

Από τις πέντε προτομές που βρίσκονται στην πλατεία, αυτή του Μητροπέτροβα είναι η μοναδική ορειχάλκινη (οι υπόλοιπες τέσσερις είναι μαρμάρινες). Ο ήρωας αποδίδεται σε προχωρημένη ηλικία με μεγάλη γενειάδα και σπάθα ζωσμένη στη μέση. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένη η υπογραφή:

ΜΗΤΡΟΣ
ΠΕΤΡΟΒΑΣ
1745 - 1838

Στα πλαϊνά της προτομής υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή της γλύπτριας Μαργαρίτας Πέτροβα:

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΝΤ. ΠΕΤΡΟΒΑ

Σύμφωνα με το πρακτικό της επιτροπής ποιότητας ζωής του Δήμου της Καλαμάτας (συνεδρίαση 14/11, απόφαση 057/20111, ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2011), η προτομή υπήρξε χορηγία συγγενών του αγωνιστή προς τον Δήμο της Καλαμάτας.  Σε εκείνη τη συνεδρίαση αποφασίστηκε η αποδοχή της δωρεάς και η τοποθέτηση της στην πλατεία της 23ης Μαρτίου. Τα αποκαλυπτήρια θα πρέπει να έγιναν λίγο αργότερα.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.