Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Η προτομή του μητροπολίτη Μεσσηνίας Προκόπιου Γεωργιάδη στην Καλαμάτα

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Προκόπιος Γεωργιάδης γεννήθηκε στο Αίγιο το 1813. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Το 1852 εκλέχτηκε μητροπολίτης Μεσσηνίας και το 1874 Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας. Πέθανε στο 1889 και τάφηκε στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας.

Η θητεία του σημαδεύτηκε από το σκάνδαλο των Σιμωνιακών. Το 1874 υπήρχαν τρεις χηρεύουσες θέσεις σε μητροπόλεις της ελληνικής Εκκλησίας: η μητρόπολη Μεσσηνίας, η μητρόπολη Κεφαλληνίας και η μητρόπολη Πατρών. Οι μετέπειτα εκλεγέντες μητροπολίτες κατηγορήθηκαν ότι δωροδόκησαν τους Υπουργούς της κυβέρνησης του Δημητρίου Βούλγαρη Ιωάννη Βαλασόπουλο (Εκκλησιαστικών) και Βασίλειο Νικολόπουλο (Δικαιοσύνης) με χρήματα, μετοχές και κοσμήματα προκειμένου να καταλάβουν τις χηρεύουσες θέσεις. Η δωροδοκία έγινε γρήγορα γνωστή και ξέσπασε μεγάλο σκάνδαλο. Η επόμενη κυβέρνηση (του Χαρίλαου Τρικούπη) οδήγησε την υπόθεση σε δίκη όπου ένοχοι κρίθηκαν τόσο οι δύο Υπουργοί (ποινή φυλάκισης και πρόστιμα) όσο και οι τρεις μητροπολίτες. Το Νοέμβριο του 1877 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξανάγκασε τους τρεις μητροπολίτες σε παραίτηση.

Τα "Σιμωνιακά" είναι ένα επεισόδιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας το οποίο μας δείχνει σε πιο βαθμό κατάπτωσης βρισκόταν τόσο το ελληνικό κράτος όσο και η ελλαδική εκκλησία κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Ο Εμμανουήλ Ροΐδης έγραψε επί τούτου: "Αν ουδέν άλλο προκύψει όφελος εκ της ανακρίσεως περί των επισκοπικών, η νεοελληνική γλώσσα θέλει τουλάχιστον πλουτισθή δια νέας λέξεως: εις τον μητροπολίτην δηλαδή θέλει προστεθεί και ο μιτροπωλητής".

Η προτομή του Προκόπιου βρίσκεται στον περίβολο του ναού της Υπαπαντής του Χριστού στην πόλη της Καλαμάτας. Την κατασκεύασε σε μάρμαρο ο γλύπτης Νίκος Γεωργίου. Ο Προκόπιος αποδίδεται με πλήρη ιερατική ενδυμασία. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
1852 - 1874

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.