Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Η προτομή του μητροπολίτη Μεσσηνίας Μελέτιου Σακελλαρόπουλου στην Καλαμάτα

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Μελέτιος Σακελλαρόπουλος γεννήθηκε το 1852 στη Βασαρά του νομού Λακωνίας φέροντας το κοσμικό όνομα Μιχαήλ. Ανέβηκε στον επισκοπικό θρόνο της Μεσσηνίας το 1904 κρίθηκε όμως έκπτωτος από το Εκκλησιαστικό Δικαστήριο λόγω της συμμετοχής του στο ανάθεμα εναντίον του Βενιζέλου και έχασε τη θέση του στις 27 Οκτωβρίου του 1917. Επανήλθε στο αξίωμα του το 1923 και παρέμεινε σε αυτό μέχρι το θάνατο του το 1933.

Η προτομή του Μελέτιου βρίσκεται στον περίβολο του ναού της Υπαπαντής του Χριστού στην Καλαμάτα. Πρόκειται για μια μαρμάρινη προτομή κατασκευασμένη το 1972 από την γλύπτρια Μαρία Καρέτσου. Ο μητροπολίτης αποδίδεται με πλήρη ιερατική ενδυμασία. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΜΕΛΕΤΙΟΣ
ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
1904 - 1933

Στο πίσω μέρος του βάθρου αναγράφονται τα παρακάτω λόγια:

ΕΓΕΝΕΤΟ
ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΥΟΝΤΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΘΕΜΕΛΗ
ΔΑΠΑΝΗ 
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ
ΚΑΙ
ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙΣΑΡΗ
1973

Πάνω  στην υπογραφή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή της γλύπτριας:

ΜΑΡΙΑ
ΚΑΡΕΤΣΟΥ
1972

Μελετώντας τις επιγραφές, διακρίνουμε ότι το έργο κατασκευάστηκε το 1972 και τα αποκαλυπτήρια του πραγματοποιήθηκαν ένα χρόνο μετά, το 1973. Βλέπουμε επίσης πως στην επιγραφή παραδίδεται η ημερομηνία 1904 - 1933, χωρίς να αναφέρεται η εξαετία κατά την οποία υπήρξε έκπτωτος λόγω της συμμετοχής του στο μεσαιωνικό και σκοταδιστικό ανάθεμα εναντίον του Βενιζέλου. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.