Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Το άγαλμα προς τιμήν του Andreas Vesalius στη Ζάκυνθο

O Andreas Vesalius γεννήθηκε to 1514 στις Βρυξέλλες (τότε μέρος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους) και ήταν Φλαμανδός στην καταγωγή. Ασχολήθηκε με τον τομέα της ανατομίας και το έργο του "De Humani Corporis Fabrica" (περί της κατασκευής του ανθρώπινου σώματος) θεωρείται μέχρι και τις μέρες μας ως έργο σταθμός στο τομέα της ανατομίας. Πέθανε το 1564 όταν το πλοίο που τον μετέφερε προς την Βενετία ναυάγησε πλάι στη Ζάκυνθο (τότε μέρος της Δημοκρατίας της Βενετίας). Λέγεται ότι θάφτηκε στο νησί, μέχρι σήμερα όμως δεν έχει εντοπιστεί ο τάφος του. 

Το άγαλμα προς τιμήν του βρίσκεται πίσω από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ζακύνθου. Το έργο κάνει μια σαφή αναφορά στην επιστημονική ιδιότητα του Vesalius αφού αναπαριστά έναν άνδρα ώριμης ηλικίας, γυμνό, με όλα τα χαρακτηριστικά της ανατομίας του: μύες, νεύρα κτλ.  Στο δεξί του χέρι κρατά ένα κρανίο το οποίο έχει στρέψει προς το μέρος του κοιτώντας το. Στην πρόσοψη του πέτρινου βάθρου υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα πάνω στην οποία είναι χαραγμένο το εθνόσημο του Βελγίου και από κάτω τα λόγια:

Andreas Vesalius
1514 - 1564

Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, το άγαλμα κατασκευάστηκε από τους καλλιτέχνες Pascal Pollier και Richard Neave και δωρίστηκε στο Δήμο της Ζακύνθου το 2014 με αφορμή τα 500 χρόνια από τη γέννηση και τα 450 από τον θάνατο του Vesalius. Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και άλλες εκδηλώσεις στο νησί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Βελγίου και του Δήμου της Ζακύνθου.  

Δείτε φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  1. Ο Αντρέας Βεζάλιους επιστρέφει στη Ζάκυνθο, Νίκος Βατόπουλος, Η Καθημερινή, 03.09.2014
  2. Το άγαλμα προς τιμήν του γνωστού ανατόμου Ανδρέα Βεζάλ κοσμεί πλέον την κεντρική πλατεία της Ζακύνθου, Κατερίνα Κομιώτη, kulturosupa.gr, 05.09.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.