Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Η προτομή του Ευάγγελου Φιλιππόπουλου στη Σπάρτη

Ο Ευάγγελος Φιλιππόπουλος ήταν έμπορος και ευεργέτης του Δήμου Σπαρτιατών με καταγωγή από την Τρύπη της Λακωνίας. Γεννήθηκε το 1903 και πέθανε το 1986. Πεθαίνοντας, άφησε στο Δήμο των Σπαρτιατών το "Κληροδότημα Ευάγγελου Φιλιππόπουλου" μέσω του οποίου πραγματοποιούνται μέχρι και τις μέρες μας μια σειρά από έργα στη Σπάρτη και τα γύρω χωριά. Το Πνευματικό Κέντρο της λακωνικής πρωτεύουσας φέρει το όνομα του. 

Η προτομή του βρίσκεται στο πάρκο μπροστά από το ναό της Ευαγγελίστριας στην πόλη της Σπάρτης. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή έργο της γλύπτριας Ρόζας Ηλιού. Ο Φιλιππόπουλος αποδίδεται σε μέση ηλικία φορώντας πουκάμισο, σακάκι και γραβάτα. Έχει φαλάκρα και ελάχιστα μαλλιά στα πλαϊνά της κεφαλής. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ι.
ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΜΠΟΡΟΣ
1903 - 1986
ΜΕΓΑΣ ΔΩΡΗΤΗΣ

Στα πλαϊνά του βάθρου είναι χαραγμένη η παρακάτω επιγραφή αναφορικά με τον χορηγό του έργου και την ημερομηνία τοποθέτησης:

Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΑΥΤΗ ΈΓΙΝΕ
ΜΕ ΔΑΠΑΝΕΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ
ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ Α. ΜΑΤΑΛΑ

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή της γλύπτριας:

Ρ. Ηλιού

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.