Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Η προτομή της Σοφίας Βέμπο στην Αθήνα

Η Σοφία Βέμπο υπήρξε μια σημαντική Ελληνίδα τραγουδίστρια του 20ου αιώνα. Η μνήμη της έμεινε βαθιά χαραγμένη στο συλλογικό ασυνείδητο των Ελλήνων επειδή υπήρξε η "τραγουδίστρια της νίκης". Αυτή που τραγούδησε τα τραγούδια που υμνούσαν την νίκη των ελληνικών στρατευμάτων έναντι των φασιστικών ορδών του Μουσολίνι στα βουνά της Πίνδου και της βορείου Ηπείρου. Ο δήμος Αθηναίων τίμησε τη μνήμη της στήνοντας την προτομή της σε μια πλατεία του Δήμου η οποία έχει και το όνομα της (πλατεία Σοφίας Βέμπο) στην οδό Λουίζης Ριανκούρ δίπλα από το Πρωτοδικείο και Εφετείο Αθηνών. Πριν όμως δούμε το μνημείο, πάμε να μελετήσουμε ορισμένα στοιχεία για την ζωή αυτής της ξεχωριστής Ελληνίδας καλλιτέχνιδας.

Μερικά λόγια για την Σοφία Βέμπο

Η Σοφία Βέμπο έλκει την καταγωγή της από την ανατολική Θράκη, συγκεκριμένα από την πόλη της Καλλίπολης όπου και είδε το πρώτο φως του ήλιου το 1910. Το πραγματικό της όνομα ήταν Έφη Μπέμπο. Το άλλαξε στη συνέχεια για καλλιτεχνικούς λόγους στο γνωστό σε όλους μας Σοφία Βέμπο. Μετά τις αναταραχές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης του 1919 -1922, η οικογένεια της Σοφίας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αν. Θράκη και να έρθει στην κυρίως Ελλάδα στην πόλη του Βόλου.

Στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας η Βέμπο έμαθε τα πρώτα της γράμματα και λίγα χρόνια αργότερα ανέβηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Εκεί ουσιαστικά ξεκίνησε η καριέρα της το έτος 1930 όταν τραγούδησε σε ένα συνοικιακό ζαχαροπλαστείο της πόλης προκειμένου με τα χρήματα που θα κέρδιζε να βοηθήσει την οικογένεια της. Το 1933 κατέβηκε στην Αθήνα και συμμετείχε στην πρώτη της επιθεώρηση που έφερε τον τίτλο "Παπαγάλος 1933". Το ίδιο έτος υπέγραψε συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρεία Columbia.

Μέχρι την κήρυξη του πολέμου τον Οκτώβρη του 1940, η Σοφία Βέμπο ήταν ήδη μια διάσημη καλλιτέχνιδα γνωστή σε όλο το πανελλήνιο. Κάθε εμφάνιση της στο θέατρο και κάθε ερμηνεία τραγουδιού της, προκαλούσε στο κοινό ντελίριο ενθουσιασμού. Με το ξέσπασμα του πολέμου έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία του έθνους τραγουδώντας άσματα εναντίον της ιταλικής επίθεσης και υπέρ των ελληνικών όπλων ενώ συμμετείχε σε σατυρικές επιθεωρήσεις εναντίον του ιταλικού φασισμού. Μέσα από τα τραγούδια όπως "Της Ελλάδος Παιδιά" και "Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του" η Σοφία Βέμπο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάταση του ηθικού τόσο του λαού όσο και των φαντάρων.

Με την συντριβή του ελληνικού στρατού από τις ναζιστικές ορδές, η Βέμπο φυγαδεύτηκε στην Μέση Ανατολή όπου συνέχισε να τραγουδάει για τα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα. Επέστρεψε με την φυγή των Γερμανών και το 1949 δημιούργησε το δικό της θέατρο στο Μεταξουργείο. Το 1955 συμμετείχε στην ταινία "Στέλλα" και το 1959 πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική ταινία "Στουρνάρα 288". Στο ενδιάμεσο (1957) παντρεύτηκε τον Μίμη Τραϊφόρο. 

Από την δεκαετία του 1960 και έπειτα άρχισε να αραιώνει τις εμφανίσεις. Κατά την διάρκεια των γεγονότων του Πολυτεχνείου εικάζεται ότι έκρυψε φοιτητές στο σπίτι της και αρνήθηκε να τους παραδώσει όταν η ασφάλεια της χτύπησε την πόρτα.

Πέθανε στις 11 Μαρτίου 1978 και ενταφιάστηκε στο Α΄ Νεκροταφείο των Αθηνών (ο τάφος της βρίσκεται λίγο πιο πέρα από αυτόν του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη) με χιλιάδες κόσμου να συμμετέχει στην νεκρική πομπή.

Το μνημείο

Πρόκειται για μια προτομή κατασκευασμένη από ορείχαλκο. Απεικονίζει την Σοφία Βέμπο σε νεαρή ηλικία με ένα μαντήλι τυλιγμένο γύρω από το κεφάλι της. Στην βάση της προτομή αναγράφονται τα λόγια:

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ

Στο πλάι της προτομής αναγράφονται τα λόγια:

Μ. ΓΕΩΡΓΙΛΑΚΗΣ '96

Γλύπτης λοιπόν του έργου το οποίο κατασκευάστηκε το 1996 είναι ο Μάρκος Γεωργιλάκης

Πως θα πάμε

Χρησιμοποιούμε το μετρό και κατεβαίνουμε στην στάση "Πανόρμου" (μπλε γραμμή). Βγαίνοντας ακολουθούμε την οδό Λουίζης Ριανκούρ (που είναι σχετικά κεντρική αρτηρία και βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο μετρό) με κατεύθυνση βορειοανατολική. Η πλατεία Σοφίας Βέμπο βρίσκεται στο αριστερό μας χέρι όπως ερχόμαστε από την οδό Πανόρμου δίπλα ακριβώς από το Πρωτοδικείο και Εφετείο Αθηνών. 

Δείτε φωτογραφίες από την προτομή εδώ

Διαβάστε για την Σοφία Βέμπο Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, IV, V, VI

Ακούστε:


*Οι φωτογραφίες της προτομής είναι τραβηγμένες τον Γενάρη του 2011. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε δυστυχώς, η βάση έχει υποστεί βανδαλισμό με σπρέυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.