Στην συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας και δίπλα ακριβώς στις γραμμές του τραμ υπάρχει ένα πολύ όμορφο γλυπτό την ύπαρξη του οποίου πολλοί Αθηναίοι αγνοούν μιας και ο συγκεκριμένος χώρος καθημερινά πνίγεται από χιλιάδες αυτοκίνητα και οι όσοι πεζοί περνούν από το σημείο είναι ως επί των πλείστων τουρίστες που έχουν ως προορισμό τους το γειτονικό Ολυμπιείο και την πύλη του Αδριανού.
Πρόκειται για μια νεαρή κοπέλα η οποία είναι γονατιστή και κρατάει στην παλάμη του δεξιού της χεριού ορισμένα άνθη. Η στάση του χεριού προδίδει ότι επιθυμεί να προσφέρει αυτά τα άνθη σε κάποιον. Λαμβάνοντας υπόψιν την ονομασία του γλυπτού ("Μνήμη") θα μπορούσαμε να κάνουμε την υπόθεση ότι αυτά τα άνθη προσφέρονται από την κοπέλα στους διαβάτες. Η μνήμη δεν συνίσταται μόνο από ενοχές, τύψεις, τραυματικές εν γένει εμπειρίες. Έχει μέσα της και στιγμές ευτυχίας, χαράς, ολοκλήρωσης, σωματικής και ψυχικής ανάτασης. Γι' αυτό βρίσκεται σε αυτό το σημείο η Μνήμη με την μορφή μιας νεαρής κοπέλας: για να μοιράσει αυτές τις ευτυχείς εμπειρίες, αυτά τα χαρμόσυνα συναισθήματα με την μορφή λουλουδιών στους περαστικούς για να τους θυμίσει ότι τόσο η ατομική όσο και η συλλογική μνήμη των ανθρώπων περιέχει πέρα από μαύρα πρωινά και στιγμές που μοσχοβολούν όπως τα ολάνθιστα λουλούδια της μεσογειακής άνοιξης.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι πολλές φορές τοποθετούνται από τους περαστικούς λουλούδια στο χέρι του αγάλματος. Βέβαια μια φορά που πέρασα από το σημείο με το αμάξι είδα στο χέρι της περασμένη μια σακούλα σκουπιδιών - αλλά έχει φαντάζομαι και αυτή η κίνηση τον δικό της συμβολισμό.
Το γλυπτό δημιουργήθηκε το 1953 από τον γλύπτη Νίκο Περαντινό όμως στην μορφή και στο σημείο που το βλέπουμε σήμερα τοποθετήθηκε το 1989 (όπως γράφει και η επιγραφή στην βάση). Αντίγραφο του γλυπτού υπάρχει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην πόλη του Λουξεμβούργου, δωρεά του Υπουργείου Πολιτισμού.
Πως θα πάμε
Το γλυπτό βρίσκεται την συμβολή των οδών Αμαλίας και Όλγας. Καταιβαίνουμε στο Σύνταγμα (μπλε και κόκκινη γραμμή με το μετρό) και από εκεί κατηφορίζουμε νοτιοανατολικά προς το Ολυμπιείον. Το γλυπτό βρίσκεται πλάι στις γραμμές του τραμ, μερικά μέτρα πριν την πύλη του Αδριανού.
Φωτογραφίες από το γλυπτό εδώ
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία
- Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1864 -2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.