Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Ο ανδριάντας του Ιωάννη Καποδίστρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ένα από τα πλέον βασανισμένα γλυπτά της σύγχρονης Αθήνας είναι ο ανδριάντας του Ιωάννη Καποδίστρια που βρίσκεται στην είσοδο του Πανεπιστημίου το οποίο φέρει το όνομα του. Όντας στο κέντρο ενός χώρου όπου συχνά πυκνά πραγματοποιούνται διαδηλώσεις και συγκρούσεις μεταξύ λαού και αστυνομίας, ο ανδριάντας υπέφερε από φθορές, βαφές με σπρέυ, σπασίματα κτλ. Στέκει όμως μέχρι και τις μέρες μας για να θυμίζει στους περαστικούς εκείνον τον άνθρωπο που έβαλε τα θεμέλια για την δημιουργία του πρώτου νεοελληνικού πανεπιστημίου.

Το μνημείο

Πρόκειται για μια μαρμάρινη κατασκευή. Ο Ιωάννης Καποδίστριας παρουσιάζεται καθιστός πάνω σε μια καρέκλα. Είναι ντυμένος με ευρωπαϊκή ενδυμασία, έχει σταυρωμένα τα πόδια του και στο δεξί του χέρι κρατάει ένα βιβλίο πάνω στο οποίο είναι χαραγμένα τα λόγια:

"Δράξασθε Παιδείας"

(σε απλή μετάφραση: κερδίστε / κατακτήστε την παιδεία)

Στη βάση του γλυπτού είναι χαραγμένα τα λόγια

"ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

και χαμηλότερα

"ΜΟΥΣΑΟΝ ΣΗΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΟΥΝΟΜΟΠΑΣΣΑΣ
;ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΛΟΙΣ ΦΡΕΝΑ ΣΗΝ ΗΔ ΑΡΕΤΗΝ ΔΟΣ ΕΧΕΙΝ"

Στην πλαϊνή πλευρά της βάσης είναι χαραγμένες πληροφορίες σχετικά με τον χορηγό του έργου:

"ΑΝΗΓΕΡΘΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙΣ ΕΡΑΝΟΙΣ
ΠΡΥΤΑΝΕΥΟΝΤΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ Θ. ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΥ"

Στα πλαϊνά του ανδριάντα εντοπίζουμε την υπογραφή του γλύπτη:

"ΓΩΡΓ ΜΠΟΝΑΝΟΣ 
ΕΠΟΕΙ ΚΕΦΑΛΛΗΝ"

Το έργο λοιπόν πραγματοποιήθηκε από τον γλύπτη Γεώργιο Μπονάνο με χρηματοδότηση πανελλήνιου εράνου υπό την προεδρία του Γεωργίου Μταθαιόπουλου.

Πως θα πάμε

Ο ανδριάντας του Καποδίστρια βρίσκεται στην είσοδο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επί της Πανεπιστημίου. Δίπλα από τον ανδριάντα του Καποδίστρια βρίσκεται εκείνος του Κοραή. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη μέσω μετρό (κόκκινη γραμμή, στάση Πανεπιστήμιο).

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  1. Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1864 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003
  2. Ο γλύπτης Γεώργιος Μπονάνος: η ζωή και το έργο του, Θεοδώρα Φ. Μαρκάτου, Διδακτορική Διατριβή, τμ. Ιστορίας και αρχαιολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη, Θεσ/νίκη, 1992

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.