Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Η έκθεση "Η Θεσσαλονίκη των συλλεκτών: ιστορίες της πόλης" στο Μουσείο βυζαντινού Πολιτισμού

Μια από τις ομορφότερες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Θεσσαλονίκη με αφορμή την επέτειο των εκατό ετών από την είσοδο του ελληνικού στρατού στην πόλη, είναι η έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού  Πολιτισμού της πόλης με γενικό τίτλο: "Η Θεσσαλονίκη των Συλλεκτών. Ιστορίες της Πόλης".

Όπως γίνεται κατανοητό κι από τον τίτλο, στην έκθεση παρουσιάζονται αντικείμενα συλλεκτών που έχουν άμεση σχέση με την πόλη. Πέρα από τις κλασσικές συλλογές γραμματοσήμων και νομισμάτων, εκτίθενται και άλλα αντικείμενα όπως χάρτες, εφημερίδες, προγράμματα θεατρικών παραστάσεων κ.α.

Μεταξύ των συλλογών ξεχώρισα τα παρακάτω εκθέματα: 
  • Τα οθωμανικά νομίσματα του Παναγιώτη Κόκκα. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει νομίσματα της εποχής του Βαγιαζίτ Β (1481 - 1584) και του Μεχμέτ Β (1480).
  • Η συλλογή του Άγγελου Παπαϊωάννου με τα  πολύχρωμα επιστολικά δελτάρια τα οποία αποκαλύπτουν μιαν άλλη Θεσσαλονίκη που δεν υπάρχει πια.
  • Η συλλογή πολεμικών μεταλλίων του Βασίλειου Νικόλτσου, με το μετάλλιο του Τάγματος Αριστείας του Γεωργίου Α΄.
  • Το εξώφυλλο της εφημερίδας "Μακεδονία" την επομένη της απελευθέρωσης με μια μεγάλη ελληνική σημαία και τον εθνικό ύμνο από κάτω.
  • Η συλλογή του Γεωργίου Κωνσταντινίδη στην οποία συμπεριλαμβάνονται μετάλλια του Μακεδονικού Αγώνα.
Το συγκλονιστικότερο όμως έκθεμα κατά την άποψη μου είναι μια επιστολή την οποία έστειλε ένας Έλληνας από τη Νέα Υόρκη σ' έναν συμπατριώτη του στην Βαλτιμόρη με ημερομηνία αποστολής 18 Ιανουαρίου 1824. Το περιεχόμενο της επιστολής είναι πραγματικά σπουδαίο και συγκινητικό συνάμα: ο αποστολέας έχει σχεδιάσει δύο επαναστατικές σημαίες με βάση αυτά που του μετέφερε κάποιος ο οποίος βρέθηκε στα Ψαρά και τις είδε από κοντά. Το δυστύχημα της υπόθεσης είναι ότι δεν σημείωσα σε ποιανού την συλλογή ανήκει αυτό το έκθεμα...

Φωτογραφίες από την έκθεση εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.