Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Ο ανδριάντας του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Καλλιθέα Αττικής

Ένα από τα νεότερα γλυπτά της Καλλιθέας είναι ο ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου που βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Σιβιτανίδου και Θησέως (έχει μετονομαστεί σε Ελευθερίου Βενιζέλου αλλά οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να την γνωρίζουν με την πρότερη ονομασία της), απέναντι από το πάρκο Δαβάκη. Ο ανδριάντας στήθηκε το 2010 και μετράει μόλις δυο χρόνια ζωής. Θα πούμε περισσότερα όμως για τα αποκαλυπτήρια παρακάτω. Πρώτα ας περιγράψουμε το μνημείο.

Πρόκειται για έναν μεταλλικό ανδριάντα φυσικών διαστάσεων που εδράζεται πάνω σε μαρμάρινο βάθρο. Ο πολιτικός από την Κρήτη παρουσιάζεται χωρίς το χαρακτηριστικό του καπέλο στο κεφάλι. Φέρει στρόγγυλα γυαλιά μυωπίας, έχει μούσι και φαλάκρα ενώ είναι ντυμένος ευρωπαϊκά με κουστούμι, πουκάμισο και παπιγιόν στον λαιμό. Τα χέρια του είναι σταυρωτά στο ύψος του στήθους, σε μια στάση που προσδίδει υπερηφάνεια και σιγουριά.

Στο βάθρο αναγράφονται τα λόγια:

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

ενώ στα πλάγια υπάρχει εντοιχισμένη μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

Ο ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ,
ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΑΒΑΛΑ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΚΑΙ ΕΓΚΑΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2010
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
κ. ΦΙΛΙΠΠΟ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟ
ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΑΣΚΟΥΝΗ

Πάνω στο γλυπτό εντοπίζουμε και την υπογραφή του καλλιτέχνη:

ΓΥΠΤΗΣ ΔΗΜ. ΓΑΒΑΛΑΣ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποκαλυπτήρια της προτομής παραπέμπω στο σχετικό video αλλά και στο 46ο φύλλο της εφημερίδας "Νέα Πόλη" το οποίο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.