Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Η προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Χαλκίδα

Η προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χαλκίδας, βορειοδυτικά του κυρίως κτιρίου. 

Πρόκειται για μια μεταλλική προτομή η οποία βρίσκεται πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναπαρίσταται με το χαρακτηριστικό καπέλο στο κεφάλι του. Έχει παχύ μουστάκι και μούσι στο σαγόνι, φέρει στρόγγυλα γυαλιά μυωπίας και φοράει πουκάμισο, γραβάτα και σακάκι. Στο βάθρο αναγράφονται τα λόγια:

ΕΛΕΥΘ. Κ. ΒΕΝΙΖΈΛΟΣ
1864-1936

και στα πλάγια του βάθρου:

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ
ΕΥΒΟΙΑΣ 11.10.92

Στο ίδιο το έργο εντοπίζουμε την υπογραφή του γλύπτη:

Δ. ΓΑΒΑΛΑΣ
ΕΠΟΕΙ 1992

Βλέπουμε λοιπόν ότι όπως και ο ανδριάντας του Βενιζέλου στην Καλλιθέα (2010) έτσι και τούτο το έργο είναι δημιουργία του γλύπτη Δημήτρη Γαβαλά. Είναι βέβαια προγενέστερο κατά δεκαοχτώ χρόνια. Πρέπει να σημειώσουμε επίσης και εδώ την συνεισφορά του τοπικού συλλόγου Κρητών. Οι σύλλογοι Κρητών ανά την επικράτεια έχουν στολίσει την χώρα με μνημεία τα οποία αναφέρονται στον τόπο τους (αναφέρω χαρακτηριστικά τον Κρητικό Πολεμιστή στην Θεσσαλονίκη, τον Κρητικό Πολεμιστή στο Τολό Αργολίδας, τον ανδριάντα του Βενιζελου στην Καλλιθέα Αττικής κ.α)

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.