Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Το μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην Βέροια

Το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης βρίσκεται στο πάρκο της Ελιάς στην πόλη της Βέροιας. Σε αυτό το πάρκο υπάρχουν και άλλα γλυπτά όπως η προτομή του βασιλιά Κωνσταντίνου, η προτομή του Ρακτιβάν και το γλυπτό "Η Κόρη της Βέροιας". 

Κύρια μορφή του μνημείου είναι ένας μεταλλικός ανδριάντας που απεικονίζει έναν ένοπλο αντάρτη. Έχει γένια, μακριά μαλλιά τα οποία εν μέρει καλύπτονται από σκούφο, δυο χιαστί φυσιγγιοθήκες στο στήθος του και άλλη μια στη ζώνη του. Τα μανίκια του πουκάμισου του είναι σηκωμένα στο ύψος του αγκώνα. Βαστάει το όπλο του στο ύψος της μέσης και ατενίζει την οροσειρά του Βερμίου.

Ο ανδριάντας στερεώνεται σε ένα σωρό από πέτρες - πετυχημένος συμβολισμός αν σκεφτούμε ότι συμβολίζει όχι μόνο τις δυσκολίες του ένοπλου αγώνα αλλά και την παγιωμένη θέληση των ανταρτών για ανεξαρτησία.

Στην βάση υπάρχουν τοποθετημένες τρεις πλάκες οι οποίες μας δίνουν τις παρακάτω πληροφορίες:

ΔΩΡΗΤΗΣ 
ΚΛΕΩΝ Κ. ΠΑΠΑΝΙΔΗΣ
ΒΕΡΟΙΩΤΗΣ

στη δεύτερη

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ
1941 - 1944

και στην τρίτη

ΈΡΓΟ
Θ.Κ. ΒΑΦΕΙΔΗ

Το πλήρες όνομα του γλύπτη είναι Θωμάς Βαφείδης. Τα αποκαλυπτήρια του έργου έγιναν στις 30 Σεπτεμβρίου του 1984 (βλ. βιβλιογραφία). 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Θωμάς Ιγν. Γαρβριηλίδης, Τα αγάλματα της Βέροιας και της Νάουσας, Βέροια, 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.