Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Δαβάκη στην Καστοριά

Ο ανδριάντας του Λακεδαιμόνιου συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη, ήρωα του ελληνο - ιταλικού πολέμου του 1940 και πνιγμένου στα νερά της Αδριατικής θάλασσας, βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία της Καστοριάς ακριβώς μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης. 

Πρόκειται για έναν μεταλλικό ανδριάντα που αναπαριστά τον Δαβάκη με την στρατιωτική του στολή εν ώρα μάχης. Φέρει πηλήκιο, γραβάτα, πουκάμισο, εξωτερικό επενδύτη ο οποίος είναι κουμπωμένος με ζώνη στην οποία είναι ζωσμένο το πιστόλι του αξιωματικού. Στην αριστερή και την δεξιά πλευρά του στήθους του φέρει παράσημα ενώ στα πόδια φοράει μπότες. Το δεξί του χέρι είναι προτεταμένο με τον δείκτη να δείχνει προς το αλβανικό μέτωπο ενώ στο αριστερό φέρει κάτι που μοιάζει με στραταρχική ράβδο.

Ο ανδριάντας στηρίζεται σε μαρμάρινο βάθρο πάνω στο οποίο αναγράφονται τα λόγια

Κ ΔΑΒΑΚΗΣ

και παραδίπλα

ΑΧΙΛΛ. ΑΠΕΡΓΗΣ - ΓΛΥΠΤΗ

ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΔΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΕΡΑΝΟΥ
ΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
1953

Γλύπτης λοιπόν του έργου είναι ο Αχιλλέας Απέργης. Το έργο δημιουργείται και τοποθετείται το 1953 μόλις τέσσερα χρόνια μετά την λήξη του Εμφυλίου. Και η περιοχή δεν είναι τυχαία μιας και ο νομός της Καστοριάς υπήρξε το κύριο πεδίο της σύγκρουσης μεταξύ εθνικού και δημοκρατικού στρατού. Το μετεμφυλιακό κράτος προσπαθεί μέσω της υπαίθριας γλυπτικής. να τονώσει το εθνικό αίσθημα των κατοίκων. Ακόμα και η κίνηση του δεξιού χεριού του Δαβάκη, αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί.

Το έργο - όπως τα περισσότερα από εκείνα που φτιάχτηκαν κατόπιν πολιτικής σκοπιμότητας είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά - δεν αντέχει σε οποιαδήποτε κριτική. Η έλλειψη ισορροπίας (φαντάζει πως από στιγμή σε στιγμή θα σπάσει η μέση και θα γύρει προς τα πίσω) και οι κακές αναλογίες (παρατηρώντας την στολή του Δαβάκη, ο επενδύτης μοιάζει περισσότερο με φουστανέλα, η ζώνη είναι πολύ ψηλά τοποθετημένη και κυρίως τα πόδια του ήρωα είναι δυσανάλογα παχιά) δημιουργούν ένα αρκετά αδύναμο σύνολο.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.