Λίγο πριν τη λήξη του περασμένου έτους - το οποίο ήταν επετειακό έτος για τη Θεσσαλονίκη και μεγάλο μέρος της Μακεδονίας - επισκέφτηκα την περιοδική έκθεση "Αρχαιολογία στα Μετόπισθεν στη Θεσσαλονίκη των ταραγμένων χρόνων, 1912 - 1922".
Όπως εύλογα καταλαβαίνει ο επισκέπτης από την τίτλο, η έκθεση αφορά την πορεία των αρχαιολογικών ανασκαφών στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και την ευρύτερη περιοχή κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας η οποία σημαδεύτηκε από τρεις δραματικές πολεμικές συγκρούσεις: τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Μεγάλο Πόλεμο (Α΄ Παγκόσμιος) και την ελληνο - τουρικική σύγκρουση του 1919 - 1922 που κατέληξε στην καταστροφή του ελληνισμού της Ανατολής.
Τα έργα που εκτίθενται στην έκθεση προέρχονται από τα αρχείο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας,της Γαλλικής Αρχαιολογικής σχολής Αθηνών, από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς.
Η έκθεση χωρίζεται σε δυο μέρη: το πρώτο μέρος περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα της περιόδου. Μεταξύ αυτών δυο αγάλματα που ανήκαν στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Ραιδεστού και έφτασαν στην Θεσσαλονίκη μετά το εικοσιδυό, γλυπτά που παραδόθηκαν από την γαλλική Στρατιά της Ανατολής στο ελληνικό κράτος όπως δυο προτομές, εκθέματα από την ανασκαφή του Γεωργίου Οικονόμου (η πρώτη ανασκαφή μετά την απελευθέρωση) και διάφορα άλλα.
Το δεύτερο κομμάτι περιλαμβάνει στρατιωτικά είδη μαχητών που πολέμησαν στο μέτωπο της Ανατολής: μαστίγια Βρετανών αξιωματικών, κράνος και καπέλο Γάλλου στρατιώτη, γυαλιστικά, παγούρια, ξυραφάκια και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Εκτίθενται επιστολές στρατιωτών από το μέτωπο, αναμνηστικές φωτογραφίες (μάλιστα υπάρχουν φωτογραφίες στρατιωτών με αρχαιολογικά ευρήματα) καθώς και επιστολικά δελτάρια.
Από αυτήν την έκθεση αξίζει να κρατήσουμε ένα όνομα: αυτό του αρχαιολόγου Γεώργιου Οικονόμου. Εξαιτίας των δικών του προσπαθειών, πολλές αρχαιότητες σώθηκαν μέσα στη δίνη του πολέμου και δεν κατέληξαν είτε πολτοποιημένες είτε εκθέματα σε μουσεία του εξωτερικού.
Δείτε φωτογραφίες από την έκθεση εδώ
Δείτε video από την έκθεση εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.