Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Η έκθεση "Η Armee d' Orient στα Βαλκάνια" στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης γαλλικής στρατιωτικής ιστορίας υπήρξαν τρεις στρατιές που έφεραν την ονομασία Armee d' Orient (μτφ: στρατιά της Ανατολής). Η πρώτη υπό την ηγεσία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη έδρασε στην Αίγυπτο το 1798, η δεύτερη υπό τον Ναπολέοντα Γ΄ στον πόλεμο της Κριμαίας το 1853 και η τρίτη κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η έκθεση που πραγματοποιείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης αναφέρεται στην τελευταία χρονικά Στρατιά της Ανατολής και έχει ως βασικό της άξονα τα κατάλοιπα ενός πρόχειρου στρατιωτικού νοσοκομείου της Στρατιάς που ανακαλύφτηκαν στην περιοχή της Θέρμης το 2007. Στον χώρο εντοπίστηκαν πλήθος μπουκαλιών (τα οποία αρχικώς ήταν περιείχαν σαμπάνια και αργότερα γεμίστηκαν με φαρμακευτικό υλικό) αλλά και διάφορα ιατρικά εργαλεία τα οποία εκτίθενται στον χώρο του Μουσείου.

Τα ευρήματα από την περιοχή του νοσοκομείου πλαισιώνονται από ένα μεγάλο πλήθος συλλεκτικών αντικειμένων που παραχώρησαν ιδιώτες για τις ανάγκες τις έκθεσης. Αυτά τα αντικείμενα με προσέλκυσαν περισσότερο: ένα καπέλο Γάλλου στρατιωτικού ιατρού και το ξίφος του, μια γαλλική σημαία της εποχής, επιστολικά δελτάρια και γράμματα στρατιωτών από το μέτωπο, κράνη, παράσημα και πολλά ακόμα στρατιωτικής κυρίως φύσης αντικείμενα τα οποία δίνουν στον επισκέπτη μια εικόνα της στρατιωτική ζωής κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τούτη η έκθεση έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά όσον αφορά τα στρατιωτικά αντικείμενα που εκτίθενται με την έκθεση "Αρχαιολογία στα Μετόπισθεν" που πραγματοποιήθηκε στο διπλανό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Φωτογραφίες από την έκθεση εδώ
Διαβάστε για την έκθεση Ι, ΙΙ, III

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.