Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Η έκθεση "Μεσογειακά Λιμάνια στους δρόμους της Ανατολής" στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Πρόκειται για μια φωτογραφική έκθεση πρωτίστως τουριστικού και δευτερευόντως εκπαιδευτικού χαρακτήρα και λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Κύριος άξονας της έκθεσης είναι το βυζαντινό πλοίο "ολκάδα" ομοίωμα του οποίου βρίσκεται στο μέσο του εκθεσιακού χώρου, πάνω σε έναν μεγάλο χάρτη της ανατολικής Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου.

Οι φωτογραφίες των λιμανιών είναι χωρισμένες ανάλογα με την χώρα στην οποία αυτά βρίσκονται και αφορούν όχι μόνο τα λιμάνια αυτά καθεαυτά αλλά και την ευρύτερη περιοχή με τα αξιοθέατα και τους τόπους μνήμης. Το ταξίδι ξεκινά από την πλέον θαλασσινή χώρα, τη χώρα των προγόνων μας, την χιλιοταξιδεμένη Ελλάδα. Παρουσιάζονται η Θεσσαλονίκη με το Λευκό Πύργο, τα Άβδηρα και  η Μαρώνεια της δυτικής Θράκης, η Θάσος με το αρχαίο της θέατρο και η Ν. Ποτίδαια της Χαλκιδικής με τη διώρυγα και τα αρχαία τείχη. Η "Ολκάς" συνεχίζει στην Πόλη και το λιμάνι του Θεοδοσίου, περνάει από της ευξείνιες πόλεις της Βουλγαρίας (Βάρνα, Πύργος, Σωζόπολη) ανεβαίνει στην Κωνστάντζα και την Ιστρία της Ρουμανίας για να κάνει μια στάση έπειτα στην Οδησσό της Ουκρανίας. Εδώ υπάρχει εκτίθεται φωτογραφία με την περίφημη "οδό Ελλήνων"...

Η Ολκάς συνεχίζει το ταξίδι της περιμετρικά του Ευξείνου Πόντου: Σεβαστούπολη, Βατούμι (πια είμαστε στη Γεωργία) Πέτρα για να κάνει στο τέλος μια χερσαία υπέρβαση και να δέσει στο λιμάνι του Μπακού, στις όχθες της Κασπίας Θάλασσας.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι σε πόλεις μακρινές και ταυτόχρονα τόσο οικείες.

Φωτογραφίες από την έκθεση εδώ
Διαβάστε για την έκθεση Ι, ΙΙ, ΙΙΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.